Od pylenia traw i drzew nie da się uciec, można jednak złagodzić nieprzyjemne objawy uczulenia. To ważne zwłaszcza, jeśli chodzi o dzieci i młodzież, które wraz z nadejściem słońca coraz więcej czasu spędzają na zewnątrz.
Poradnik alergika:
* Trzymaj się z dala od świeżo skoszonych trawników, łąk, pól i innych obszarów, gdzie można się spodziewać wysokiego stężenia pyłków.
* Zrezygnuj ze spacerów w porach dnia, gdy stężenie pyłków jest wysokie. Na spacery wychodź wieczorem i w trakcie deszczu lub po nim. Stężenie pyłków jest wtedy dużo niższe.
* Zawsze miej przy sobie okulary przeciwsłoneczne, które zabezpieczają spojówki przed wpływem alergenów.
* Po przyjściu do domu weź prysznic i umyj włosy, a ubrania wrzuć do prania. Dzięki temu pozbędziesz się ziaren pyłków.
* Staraj się unikać otwierania okien w ciągu dnia. Wietrz pomieszczenia wieczorem tuż przed snem, ale śpij przy zamkniętym oknie.
* W okresie pylenia nie wietrz pościeli, nie susz też prania na zewnątrz
* Podczas jazdy samochodem zamykaj okna.
* Zażywaj leki przeciwhistaminowe, używaj delikatnych kropli do oczu, stosuj chłodne okłady na oczy i dbaj o drożność nosa.
Sposoby na alergię
* Przyjmuj regularnie witaminę C – ma działanie antyhistaminowe.
* Regularnie stosuj czosnek – pomaga na katar sienny i zatkany nos.
* Unikaj dużych ilości białka w diecie – nasilają procesy zapalne.
* Pij ziołowe herbatki – regularnie i po konsultacji z lekarzem.
Zioła na ratunek
Pokrzywa i rumianek naturalnie regulują poziom histaminy.
Nawłoć posiada mnóstwo antyoksydantów, które osłabiają symptomy alergii, zwłaszcza katar sienny.
Łopian, mniszek lekarski i jeżówka łagodzą reakcje alergiczne.
* Płucz nos roztworem wody z solą – do szklanki ciepłej przegotowanej wody wsypujemy ¼ łyżeczki soli i szczyptę sody. Taką mieszanką płuczemy nos 2-3 razy dzienne.
* Włącz do diety olej z czarnuszki – pomoże już 1 łyżka dziennie, spożyta najlepiej podczas posiłku. By zauważyć poprawę, zaleca się jego regularne stosowanie przez 6-8 tygodni.
Olej z czarnuszki
Zawiera m.in. tymochinon, który hamuje produkcję histaminy wywołującej reakcje alergiczne. Dzięki temu łagodzi objawy alergii. Olej wspiera też walkę z katarem siennym, łzawieniem oczu reakcjami skórnymi oraz astmą alergiczną. Może więc z powodzeniem uzupełnić leczenie farmakologiczne, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
* Zapomnij o tradycyjnych detergentach – pachnąca chemia może podrażnić skórę i uwrażliwiać śluzówki.
Odstaw sztuczne detergenty
Kontakt z tradycyjnymi, sklepowymi środkami czystości może być dla ciebie nieprzyjemny w skutkach. Środki do prania dla alergików powinny być oznaczone jako hipoalergiczne, mieć zmniejszoną zawartość detergentów i być delikatne dla wrażliwej na podrażnienia skóry. W ich składzie nie mogą znajdować się środki wybielające czy sztuczne substancje zapachowe. Najlepszym rozwiązaniem dla alergika będzie przygotowanie detergentów domowym sposobem.
Na te produkty uważaj!
Pokarmów potencjalnie niebezpiecznych dla alergików jest wiele. Wśród nich można jednak wyróżnić takie, które wywołują reakcję alergiczną zdecydowanie najczęściej.
„Parszywa ósemka” alergenów spożywczych
Mleko krowie
Tak naprawdę uczula białko mleka krowiego. Osoby uczulone na ten produkt muszą z diety wykluczyć cały nabiał, czyli sery, jogurty, kefiry, a nawet lody na bazie śmietany. Alergia na mleko krowie występuje najczęściej u niemowląt i małych dzieci, zdecydowanie rzadziej u osób dorosłych. Objawy to wymioty, biegunka, bóle brzucha, rzadziej wysypka, kaszel, obrzęk i przekrwienie śluzówek nosa.
Jaja kurze
Alergię może powodować zarówno białko jak i żółtko jajka. Częściej i silniej uczula jednak białko. Do najczęstszych objawów należą: biegunka, wymioty, katar, stany zapalne jamy ustnej, zapalenie spojówek i pokrzywka.
Orzechy
Do najbardziej uczulających zalicza się orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki. Są tak silnym alergenem, że nawet ich śladowa ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Uczulać mogą też orzechy włoskie, pekan, nerkowce i migdały. Alergicy muszą pamiętać, że orzechy często znajdują się w słodyczach. Objawy to wysypka i świąd skóry, pojawienie się obrzęku warg lub języka.
Ryby
Każdy gatunek ryb może wywołać alergię, choć najczęściej reakcje wywołane są przez gatunki morskie (wśród nich popularny dorsz). Alergeny nie znikają podczas smażenia czy pieczenia ryb, jednak alergia występuje częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby. Najmniej alergenów jest w konserwach rybnych. Objawy to pokrzywka i obrzęk oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Gluten
To ogólna nazwa dla grupy białek występujących w zbożach (jęczmień, pszenica, żyto, owies). Osoby uczulone na gluten (chorzy na celiakię) nie mogą jeść pieczywa, słodyczy, makaronów, kasz czy mięsa hermetycznie zamkniętego. Śladowe ilości mogą znajdować się w przetworach rybnych, lodach, majonezie, keczupie czy przyprawach. Objawy to bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, wysypka, obrzęki, zapalenie spojówek.
Owoce morza
Nawet najmniejsza ilość skorupiaków (krewetki, raki, homary, kraby) i mięczaków (małże, kalmary, ostrygi, ślimaki, ośmiornice) może wywołać bardzo silną reakcję alergiczną, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie. Objawy to nudności, wymioty, zaparcia lub biegunki, bóle brzucha, duszność, zapalenie spojówek, łzawienie, katar, pokrzywka, świąd.
Gorczyca
Musztarda to jeden z najzdrowszych sosów, ale głównym jej składnikiem jest silnie uczulająca gorczyca. Występuje ona również w różnego rodzaju marynatach, pieczywie, sosach sałatkowych, a także zupach i sosach w proszku. Objawy to głównie biegunka, mdłości a także wysypka.
Seler
Właściwości alergizujące posiadają wszystkie jego części – korzeń, liście, łodyga oraz nasiona. Uczulenie na białko selera najczęściej przejawia się nieżytem nosa, astmą i pokrzywką. Reakcja alergiczna na to warzywo występuje razem z alergią na pyłek bylicy. Może wystąpić także reakcja krzyżowa z pyłkami brzozy.
KALENDARZ ALERGIKA
Jesteś uczulony na pyłki roślin, kurz czy grzyby? Sprawdź kalendarz pyleń. Dowiesz się z niego, kiedy pylą trawy i drzewa, których alergeny szkodzą najmocniej i w jakich miesiącach mają największe stężenie.

i