Szałowy patent na mycie patelni. Zrób, to a doczyścisz spaleniznę
Gotowanie potrafi czasem skończyć się małą katastrofą. Przyznajmy się, komu nie zdarzyło się przypalić garnka lub patelni? Na szczęście, taka sytuacja nie musi być problemem i istnieją łatwe sposoby, na szybkie wyczyszczenie naczyń ze spalenizny. Z pomocą przychodzą nam domowe patenty, które warto znać. Najprostszym rozwiązaniem jest niezastąpiona soda oczyszczona. Wsyp około 6 łyżeczek sody do 1/4 szklanki wody utlenionej. Zawartość porządnie wymieszaj i takim roztworem umyj patelnię. Sposób ten sprawdzi się zarówno na mycie patelni w środku, jak i jej spodu. Jeżeli spalenizna jest wyjątkowa oporna możesz namoczyć patelnię w takiej mieszance przez kilka godzin. Pamiętaj, że niektóre patelnie posiadają wyjątkowo delikatną powłokę i należy je myć bardzo delikatnie. Używanie metalowych noży, czy widelca do zdrapania tłuszczu może zniszczyć powłokę patelni i korzystanie z niej stanie się niezdrowe.
Kwasek cytrynowy na przypaloną patelnię
Kolejnym sposobem jest kwasek cytrynowy. Jedną łyżeczkę rozpuść w wodzie i doprowadź ją do wrzenia. Powstałym w ten sposób roztworem zalej spaloną patelnię i delikatnie ją wyszoruj. Zamiast kwasku cytrynowego możesz wykorzystać również ocet. Sposób ten działa również na przypalony spód patelni
Soda oczyszczona na przypaloną patelnię
Tutaj po raz kolejny najlepiej sprawdzi się soda oczyszczona. Wymieszaj kilka łyżeczek z wodą, aż powstanie gęsta papka. Posmaruj nią spód patelni i zostaw na kilka godzin. Następnie delikatnie ją umyj i po tłuszczu nie będzie śladu. Pamiętaj, że tłuszcz najlepiej zmywa się w ciepłej, ale nie gorącej, wodzie.
Sól na przypaloną patelnię
Kolejnym bardzo dobrym sposobem na przypaloną patelnią jest sól kuchenna. Posyp solą gruboziarnistą przypalone miejsce i pozostaw na około 2-3 godziny. Następnie ręcznikiem papierowym usuń sól i umyj patelnię.