Kasza na sypko

i

Autor: East News

Kasza - różne rodzaje i właściwości. Sprawdź, na co mają dobry wpływ!

2016-02-02 15:00

Jak wiadomo wyróżniamy różne rodzaje kasz. Każda kasza ma inne właściwości, ale zdecydowanie każdą warto jeść!

To, że jest wiele kasz wie każdy, ale pewnie nie każdy wie, czym kasze się różnią i jakie mają właściwości! Na początek przyjrzyjmy się kaszy jaglanej - zawiera ona dużo soli mineralnych, wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Bardzo dobre są także płatki jaglane, które można zjeść na śniadanie - sycące i pożywne! Kasza manna zawiera jod potrzebny do produkcji hormonów, również jest idealna i łatwa w przygotowaniu, gdy się spieszymy (polecamy na śniadanie).

W Polsce najbardziej popularna jest kasza gryczana, zawierająca ze wszystkich kasz najwięcej magnezu. Posiada spore ilości białka i aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza: tryptofan i lizynę. Co ciekawe łagodzi bóle związane z miesiączką! Kasza kukurydziana poprawia wzrok i humor, działa na ludzi jak słodycze, a kasza jęczmienna ma bardzo dużo błonnika i obniża poziom cholesterolu.

Jest jeszcze komosa ryżowa, która zawiera dużą ilość białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Kasze spożywane same, bez ciężkich sosów, a ewentualnie z warzywami, pomagają nam zachować zdrowie i piękną sylwetkę!

Zobacz: Najdziwniejsze pozycje Kamasutry. Sprawdź czy zrobisz choć jedną

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki