To, że jest wiele kasz wie każdy, ale pewnie nie każdy wie, czym kasze się różnią i jakie mają właściwości! Na początek przyjrzyjmy się kaszy jaglanej - zawiera ona dużo soli mineralnych, wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Bardzo dobre są także płatki jaglane, które można zjeść na śniadanie - sycące i pożywne! Kasza manna zawiera jod potrzebny do produkcji hormonów, również jest idealna i łatwa w przygotowaniu, gdy się spieszymy (polecamy na śniadanie).
W Polsce najbardziej popularna jest kasza gryczana, zawierająca ze wszystkich kasz najwięcej magnezu. Posiada spore ilości białka i aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza: tryptofan i lizynę. Co ciekawe łagodzi bóle związane z miesiączką! Kasza kukurydziana poprawia wzrok i humor, działa na ludzi jak słodycze, a kasza jęczmienna ma bardzo dużo błonnika i obniża poziom cholesterolu.
Jest jeszcze komosa ryżowa, która zawiera dużą ilość białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Kasze spożywane same, bez ciężkich sosów, a ewentualnie z warzywami, pomagają nam zachować zdrowie i piękną sylwetkę!
Zobacz: Najdziwniejsze pozycje Kamasutry. Sprawdź czy zrobisz choć jedną