Kawa rozpuszczalna to chemiczna trucizna? Już wiadomo!

2018-01-17 21:06

Jesteś miłośniczką kawy i nie wyobrażasz sobie poranka bez tego napoju? Nie należysz do wyjątków! Miliony ludzi na całym świecie ma podobne zdanie do twojego. Wielu jednak zastanawia się, jaką kawę pić i czy rzeczywiście kawa rozpuszczalna jest tak zła, jak powszechnie się uważa? Już wiadomo!

kawa

i

Autor: Archiwum serwisu

Chyba każdy słyszał negatywne opinie na temat kawy rozpuszczalnej, jakoby była chemiczną trucizną, powodującą najgorsze choroby. Okazuje się jednak, żę wbrew pozorom kawa rozpuszczalna wcale nie jest robiona w chemiczny sposób! Kawa rozpuszczalna powstaje na dwa sposoby. Po pierwsze poprzez liofilizację, która polega na pozbawieniu ziaren kawy wody poprzez proces wymrożenia. Najpierw ziarna są zaparzane, a potem schładzane do temperatury minut 40-50 stopni. Potem usuwa się powstały na nich lód. Ostatni krok to zmielenie ziaren. Drugi sposób jest łatwiejszy i polega na ugotowaniu naparu z kawy, który później odparowuje się powietrzem o wysokiej temperaturze. Dzięki temu kawę szybciej się przyrządza i ma długą datę ważności! Skąd więc mity na temat kawy rozpuszczalnej? Wszystko przez to, że do jej stworzenia używa się najtańszych gatunkowo ziaren kawy. Przez to ich smak nie jest intensywny.

Zobacz:Nowy trend z selfie na kawie. Czym jest selfieccino?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki