Osoby, które dodają keczup do wielu potraw mogą być spokojniejsze, ponieważ dostarczają organizmowi likopenu. Jest to składnik chroniący przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu lepiej pracuje nasze serce i poprawia się wygląd skóry. Likopen ma także właściwości przeciwnowotworowe.
Keczup zawiera likopen
W jednej łyżce keczupu jest 2,5 miligrama likopenu. Nie zastąpi to w pełni wartości, które są w pomidorach, ponieważ z reguły jemy małe ilości tego sosu. Jak podaje serwis MSN, powołując się na Amerykański Instytut Badań nad Nowotworami, pół szklanki sosu pomidorowego zawiera 17 miligramów likopenu, a pół szklanki soku pomidorowego już 22 miligramy likopenu.
Jedząc wiecej keczupu dostarczamy więcej likopenu, a co za tym idzie, również innych składników zawartych w tym sosie, są to m.in. sód i cukier. Pół szklanki keczupu zawiera dzienną dawkę sodu zalecaną osobom dorosłym.