Cytryna

i

Autor: Adam Nocoń

Kilka ciekawych zastosowań CYTRYNY, o których nigdy nie słyszałaś

2015-10-16 11:00

Cytryna jest nam znana, głównie ze swoich walorów smakowych i leczniczych. Jak wiele innych owoców cytrusowych używa się jej do soku. Często stosujemy ją do zakwaszania potraw, ale również w trakcie infekcji, gdyż jest ona bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Jednak ten owoc możesz wykorzystać na kilka innych, dosyć nietypowych sposobów. Poznaj je!

Cytryna jest owocem, które są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Dlatego też często stosujemy ją, gdy dopadnie nas jakaś infekcja. Często również używana jest w kuchni do przyprawiania potraw. Jednak można ją wykorzystać na wiele innych, naprawdę ciekawych sposobów. Chociażby jej skórka, która ma w sobie bardzo dużo smaku. Możesz pokroić ją w plasterki i dodać do oliwy lub octu. Sok z cytryny, ze względu na zawartość kwasu cytrynowego ma właściwości antybakteryjne. Wykorzystaj je w codziennych porządkach! Tego soku używaj do odtłuszczania patelni, a także czyszczenia drewnianej deski do krojenia. Cytryna ma wyrazisty aromat, dlatego możesz jej skórkę wykorzystać jako odświeżacza powietrza. Jeśli chcesz, aby ryba nie przykleiła ci się do patelni połóż ją na plasterkach cytryny. Jej sok pozwoli ci ożywić zwiotczałe liście sałaty. Wystarczy wycisnąć niewielką ilość do miski z zimną wodą, a następnie zanurzyć w niej liście i wstawić do lodówki na około godzinę. Po osuszeniu znów będą wyglądać smakowicie.

Zobacz: Mus imbirowy idealny na ROZGRZANIE

Przeczytaj też: Najcenniejsze wartości lecznicze ALOESU

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki