Regulują przemianę materii i działają wzmacniająco dzięki zawartości kwasu mlekowego i octowego. Mają dużo witaminy C, która jest w nich zachowana prawie w 80 proc. Najzdrowsze są kiszonki wykonane samodzielnie. Te robione przemysłowo często zawierają środki konserwujące. Kisić można kapustę, ogórki, ale też buraki czy pomidory. Oto prosty sposób na kiszone buraki
Składniki:
1 kg czerwonych buraków, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu,
3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, obrać, pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz. Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki, jeszcze raz docisnąć. Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana). Słoik odstawić w chłodne miejsce, o temperaturze ok.10 stopni C. Po kilku dniach można już je jeść.