Sernik Katarzyny Hall
Składniki:
4 jaja; 1 szklanka cukru; 3 płaskie łyżki stołowe mąki ziemniaczanej; 4 serki homogenizowane (po 250 ml, najlepiej niesłodzone, jeśli mamy waniliowe, należy użyć mniej cukru); 1 mała łyżka proszku do pieczenia; pół kostki masła; rodzynki; ewentualnie skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło oraz serki, potem mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i rodzynki. Wylać na wysmarowaną tłuszczem formę i piec około godziny, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu można polać czekoladową polewą.
Patrz też: Barszcz wigilijny, śledź w kremie, łamańce z makiem - wigilijne przepisy Magdy Gessler
Gęś Jolanty Fedak
Składniki:
1 gęś ważąca około 4,5-5 kg; 2 kg niedużych kwaśnych jabłek; 6 łyżeczek majeranku; 5 ząbków czosnku; 2 łyżeczki tymianku; sól; pieprz.
Sposób przygotowania:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na godzinę. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda - umieścić w jamie brzusznej gęsi, zszyć. Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił. Czas pieczenia wynosi ok. 4 godzin. Upieczoną gęś pokroić na porcje i ułożyć na półmisku, a następnie obłożyć jabłkami.
Łazanki Ewy Kierzkowskiej
Składniki:
Cukier waniliowy; 100 g maku; 4 łyżki rodzynek; 4 łyżki miodu; 4 łyżki posiekanych migdałów; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 1 szklanka mąki; 2 jajka; sól.
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzącą wodą i gotować przez jakieś 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Osączyć, zemleć trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Rodzynki sparzyć i też osączyć. Miód podgrzać. Mak połączyć z miodem i bakaliami. Doprawić cukrem wanilinowym.
Sposób na przygotowanie łazanek: Z mąki i jajek zagnieść jednolite ciasto. Następnie rozwałkować je i pokroić w małe romby. Tak przygotowany makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Odsączyć i połączyć z masą makową.