Krewetki na białym winie w sosie pomidorowym
Krewetki są jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków, warto przyrządzić je na walentynkową kolację. Podajemy ze świeżym pieczywem i lampką białego wina
Składniki:
400 g całych krewetek w pancerzykach,
150 ml białego, wytrawnego wina,
4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki,
40 ml oliwy z oliwek,
3 duże świeże pomidory,
sól, świeżo mielony pieprz
pietruszka posiekana do posypania
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10-15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut. Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki.
Makaron z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem
Danie na ciepło z awokado – znanym afrodyzjakiem, smaczne, proste i szybkie do przyrządzenia
Składniki:
200 g makaronu kokardki,
100 g wędzonego łososia,
1 bulionetka warzywna Knorr,
150 ml jogurtu naturalnego,
20 g parmezanu,
1 czerwona cebula,
1 pomidor,
1 awokado,
20 ml oliwy z oliwek,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Pomidora, awokado i łososia pokroić w małe paski, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować z bulionetką i dodać na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania. Dołożyć resztę składników, w tym musztardę, kapary i jogurt. Wszystko razem wymieszać i chwilę pogotować. Makaron podawać posypany parmezanem.
Zobacz też: Walentynki 2021. Promocje w LIDL. Perfumy Calvin Klein i rajstopy w hitowej cenie
Figi z kozim serem
Wykwintna przystawka na walentynki, gotowa w kilka minut. Grejpfrut można zastąpić brzoskwinią, a suszone pomidory suszonymi morelami.
Składniki:
50 g orzechów włoskich,8 świeżych fig,
100 g koziego sera twarogowego,
1 grejpfrut,
4 suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni, a figi pokroić na cztery części. Pokruszyć ser na małe kawałki. Obrać grejpfruta, podzielić na cząstki i usunąć błonki, aby został sam miąższ. Pomidory pokroić na drobne kawałki. Przygotowane składniki ułożyć na płaskich talerzach, tak aby powstała ładna kompozycja.
Gruszki z sosem czekoladowym
Na zwieńczenie uczty idealny będzie pyszny deser z czekoladą i aromatycznymi dodatkami
Składniki:
6 gruszek,
3 szklanki wody,
1 i 1/4 szklanki cukru,
laska wanilii,
2 kawałki cynamonu,
skórka z cytryny,
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki,
150 g gorzkiej czekolady,
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotować ok. 5 minut od zawrzenia, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Zmniejszyć ogień, włożyć do syropu obrane i delikatnie wydrążone od czubka gruszki. Gotować do miękkości (ok. 15 minut). Podgrzać śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuścić w niej masło i połamaną czekoladę i mieszać, aż do uzyskania lśniącego sosu. Podawać gruszki polane odrobiną syropu, w którym się gotowały i sosem czekoladowym.