Można bez chemii

i

Autor: Maria Muszalska

Senior Śląski: Królowa pokrzywa

2015-05-18 4:00

Bardzo krzywdzące byłoby nazwanie pokrzywy chwastem. To roślina, która ma właściwości lecznicze, wiele witamin i mikroelementów. By to bogactwo z niej wydobyć, trzeba ją najlepiej zbierać już teraz, w maju, zanim zakwitnie.

Pokrzywa jest bogatym źródłem witamin C, K, B, błonnika i wielu składników mineralnych. Jest uważana za naturalny antybiotyk, ma właściwości moczopędne i jest pomocna w leczeniu kamicy nerkowej i dny moczanowej (artretyzmu). Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Na anemię i żołądek

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy (po sparzeniu) do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.Pokrzywa działa pozytywnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Obniża poziom cukru we krwi.

Pokrzywę można także przygotować jak szpinak, z masłem i dużą ilością czosnku lub dodać do szpinaku. Nadaje tej potrawie nieco pikantny smak. Można pić z niej sok (20-30 ml dziennie) lub napar ze świeżych albo suszonych liści.

Okłady i płukanki

Pokrzywę, ze względu na jej właściwości bakteriobójcze, można stosować także zewnętrznie. Przemywanie i okłady pomagają w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To poprawia krążenie i działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki