Folia aluminiowa to produkt niezastąpiony w kuchni. Szczególnie podczas pieczenia. Dlatego ważne jest by używać jej zgodnie z przeznaczeniem. Wtedy można zaoszczędzić czas i pieniądze. Ciasta oraz potrawy, które wymagają użycia folii aluminiowej przygotujesz znacznie szybciej, kiedy użyjesz odpowiedniej strony sreberka.
Czy strona folii aluminiowej ma znaczenie? Sprawdź, która strona folii aluminiowej do czego
Folia aluminiowa ma dwie strony: błyszczącą i matową. Każda z nich ma inne zastosowanie. Podczas gdy matowa strona ma właściwości, które można porównać z chłodzącymi, błyszcząca zatrzymuje ciepło. Dlatego w zależności od tego, czy chcemy przechowywać żywność, czy przyspieszyć jej przygotowanie powinniśmy zawinąć potrawy w odpowiednią stronę.
Która strona folii aluminiowej odbija ciepło i nadaje się do piekarnika?
Jeśli chcemy przyspieszyć pieczenie powinniśmy użyć powinniśmy zawinąć potrawę błyszcząca strona folii do wewnątrz. Matowa powinna być na zewnątrz. Dzięki temu zaoszczędzimy energię i czas potrzebny na przygotowanie potrawy. Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija ciepło, które podgrzewa danie.
Która strona folii aluminiowej jest najlepsza do pieczenia ciasta? Możesz jej użyć zamiast papieru do pieczenia
Folia aluminiowa z powiedzeniem może zastąpić papier do pieczenia. Można nią wyłożyć blaszkę i przyspieszyć pieczenie. Ważne, by pamiętać o wyłożeniu blachy matową stroną. Błyszczące sreberko powinno stykać się z ciastem, ponieważ lepiej zatrzymuje ciepło.
Folia aluminiowa, która strona chłodzi? Tak zachowasz świeżość żywności na dłużej
Matowa strona folii aluminiowej pozwala obniżyć temperaturę dania oraz nie przepuszcza ciepła. Dlatego jeśli chcemy by żywność zachowała świeżość na dłużej, powinniśmy zawinąć jedzenie tak, by stykało się z matową stroną sreberka.