JAKIE właściwości mają OWOCE cytrusowe
Grejpfruty - zawierają oczywiście witaminę C w dużych ilościach oraz błonnik. Dlatego można je jeść także będąc na diecie. Białe błonki w grejpfrucie zawierają składniki, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi. Warto jeść te owoce, jezeli mamy problemy z trawieniem - ich kwaskowo-gorzki sok pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, a dzięki zawartości błonnika usprawnia trawienie. Najlepiej zwrócić uwagę na to czy owoc jest ciężki i czy ma twarda skórkę - wówczas jest najlepszy.
Cytryna - jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego warto dodawać ją do potraw i napojów. Wspomaga system immunologiczny oraz działa osłonowo na naczynka krwionośne, dzięki zawartym w niej flawonoidom. Warto pić sok z cytryny, jeżeli chcemy mieć zdrowe dziąsła.
KTÓRE LEŚNE owoce warto jeść
Czarna porzeczka - wpływa korzystanie na organizm w czasie przeziębienia, pomaga wyleczyć zapalenie pęcherza i problemy z układem dróg moczowych. Zawiera dużo witaminy C. Wspomaga odporność oraz dobrze działa na skórę z przebarwieniami.
Jagody - zawierają witaminy A, B1 i C, a także pierwiastki cynk, miedź. Sok z jagód pomaga zwalczyć biegunki i bóle brzucha.
Maliny - działają przeciwbakteryjnie i ściągająco, tak jak jagody - pomagają w bólach brzucha i biegunkach. Maliny zawierają witaminy B1, B2, B6, C i E, a także sole mineralne: wapń, potas, fosfor, mogą dotlenić organizm.