Przedmiotem zainteresowania badaczy stały się gąbki kuchenne. Badacze z Duke University postanowili zainteresować się podatnością tych przedmiotów na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Z ich badań wynika, iż zwyczajna kuchenna gąbka jest korzystniejszym miejscem rozwoju bakterii niż profesjonalne akcesoria laboratoryjne.
Według badaczy, wynika to z interakcji między różnymi szczepami bakterii. „Bakterie są jak ludzie żyjący w czasie pandemii. Niektórym trudno jest w izolacji, ale inni w takich warunkach całkiem dobrze się rozwijają” – wyjaśnia prof. Lingchong You.
Jako użytkownicy gąbek kuchennych każdego dnia, pamiętać powinniśmy o tym, że są one świetnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Pomimo braku świadomych chęci hodowania mikroorganizmów, aby świadomie móc tego uniknąć – dbajmy o częstą wymianę gąbki lub jej częstą sterylizację.
Źródło: gadzetomania.pl