Kuchenna gąbka

i

Autor: SHUTTERSTOCK Kuchenna gąbka

Kuchenna gąbka może być niebezpieczna. Masz ją w domu? Natychmiast wyrzuć!

2022-02-22 9:32

Badania niepozornego przedmiotu kuchennego codziennego użytku ujawniają, że to na nim bakterie mnożą się szybciej niż osiąga się to w warunkach laboratoryjnych. Jak to się dzieje? Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakim środowiskiem dla rozwoju bakterii jest kuchenna gąbka.

Przedmiotem zainteresowania badaczy stały się gąbki kuchenne. Badacze z Duke University postanowili zainteresować się podatnością tych przedmiotów na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Z ich badań wynika, iż zwyczajna kuchenna gąbka jest korzystniejszym miejscem rozwoju bakterii niż profesjonalne akcesoria laboratoryjne.

Według badaczy, wynika to z interakcji między różnymi szczepami bakterii. „Bakterie są jak ludzie żyjący w czasie pandemii. Niektórym trudno jest w izolacji, ale inni w takich warunkach całkiem dobrze się rozwijają” – wyjaśnia prof. Lingchong You.

Kuchenna gąbka w pewien sposób przypomina strukturą ludzkie jelita bądź glebę, w których występują przestrzenie o zróżnicowanych rozmiarach. Sprawia to, iż te miejsca bakterie zajmują samodzielnie, ale też miejsca te występują w sąsiedztwie innych szczepów.

Jako użytkownicy gąbek kuchennych każdego dnia, pamiętać powinniśmy o tym, że są one świetnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Pomimo braku świadomych chęci hodowania mikroorganizmów, aby świadomie móc tego uniknąć – dbajmy o częstą wymianę gąbki lub jej częstą sterylizację.

Źródło: gadzetomania.pl

Sonda
Czy lubisz, gdy ktoś pomaga Ci w sprzątaniu?
Pionierska operacja wykonana przez robota da Vinci

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają