Składniki na gołabki z dorszem według Magdy Gessler:
- 1 włoska kapusta
- 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr rosołu warzywnego
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
Jak przygotować gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler?
Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą. W tym czasie rybę można umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry! Cebulę nalezy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy do ryby.
Teraz przygotowujemy kaszę jęczminną (gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do farszu). Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.
Teraz układanie! Na liście kapusty układamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Tak zawinięte gołabki smażymy na patelni do zarumienienia (z obu stron). Potem układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy ok 20 minut i gotowe!
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail