Kuchenne rewolucje. Przepis Magdy Gessler na gołąbki z dorszem

2014-07-24 18:15

Magda Gessler wie jak gotować! W programie Kuchenne rewolucje zmienia restauracje na lepsze, a do menu wprowadza wyszukane w smaku potrawy, które rozpieszczą podniebienie każdego. Dziś prezentujemy przepis Magdy Gessler na gołąbki z dorszem.

Składniki na gołabki z dorszem według Magdy Gessler:

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr rosołu warzywnego
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler?

Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą. W tym czasie rybę można umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry! Cebulę nalezy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy do ryby.

Teraz przygotowujemy kaszę jęczminną (gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do farszu). Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Teraz układanie! Na liście kapusty układamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Tak zawinięte gołabki smażymy na patelni do zarumienienia (z obu stron). Potem układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy ok 20 minut i gotowe!

Smacznego!

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają