Poznaj kuchenne sekrety siostry Małgorzaty! Wzbogać swoją kuchnię o nowe możliwości

2015-02-20 10:22

Chcesz wzbogacić swoją kuchnię? Wykorzystaj dawne zakonne receptury. Siostra Małgorzata Chmielewska (64 l.), założycielka Wspólnoty Chleb Życia, dzieli się z naszymi Czytelnikami swoimi przepisami.

Sistra Małgorzata swoje specjały ze "Spiżarni Prababuni" wytwarza w socjalnej przetwórni owocowo-warzywnej w Zochcinie u stóp Gór Świętokrzyskich. - Boża troska o zdrowie każdego człowieka przejawia się między innymi w tym, że Matka Ziemia zapewnia ludziom tysiące produktów, które mają ich odżywiać - mówi i zachęca, aby zbierać publikowane co tydzień w "Super Expressie" przepisy na zdrowe tradycyjne przetwory.

Siostra Małgorzata Chmielewska w swej kuchni korzysta ze starych zakonnych receptur, stosowanych kiedyś również na dworach we wschodniej Polsce. Zakonnica z pomocą okolicznych mieszkańców wyczarowuje smaki sprzed wieków. Na piecu opalanym drewnem w przetwórni w Zochcinie smaży dżemy i konfitury. W kuchni siostry Małgorzaty kisi się też ogórki, tłoczy oleje na zimno. - Do produkcji stosujemy tylko naturalny cukier. Zakwaszamy prawdziwą cytryną. Przetwory, konfitury, soki, dżemy robimy ze świeżych owoców, dosłownie zrywanych prosto z krzaka - mówi siostra. Przekonuje też, że systematycznie spożywane warzywa i owoce w postaci przetworów opracowanych według jej receptur poprawiają pracę jelit, wzmacniają i dodają wigoru, chronią przed przeziębieniem.

Warto już dziś poznać sezonowy kalendarz owoców, warzyw i ziół i skompletować wszystkie odcinki książeczki z przepisami siostry Małgorzaty. Dowiesz się z niej, jak zrobić pyszne powidła, dżemy, sosy. Jeśli zabraknie ci czasu na wykonanie przetworów samodzielnie, możesz wesprzeć wspólnotę i zakupić produkty w sklepie internetowym na stronie www.skarbyprababuni.pl. - Bezrobotni mogą zrobić za ciebie przetwory. U nas znajdują pracę ci, którymi sektor biznesu nie jest zainteresowany. Mimo naszych starań, zyski ze sprzedaży wyrobów nie pokrywają kosztów produkcji. Czysty zysk - tak, ale społeczny - przekonuje.

Siostra Małgorzata Chmielewska

Z wykształcenia jest biologiem. Po studiach uczyła niewidome dzieci. W 1990?r. wstąpiła do wspólnoty Chleb Życia, a w?1998?r. złożyła śluby wieczyste we Francji i włożyła habit. Prowadzi domy dla chorych, samotnych matek, bezdomnych. Otwiera manufaktury, dla bezrobotnych podopiecznych. Wyroby sprzedaje w sklepach, kościołach i przez Internet.

Zobacz: Pierogi, gołąbki, kiełbasa? Portal podróżniczy ma swoje typy – najwięcej w Nowym Jorku. Gdzie jest najlepsza polska kuchnia w Ameryce

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają