Dbają o to, by na stole pojawiły się takie symbole świąt Wielkiejnocy, jak jajko, baranek wielkanocny, biała kiełbasa z żurkiem oraz domowego wyrobu pasztety i pieczenie. W tym roku na pewno nie zabraknie na nim jajek faszerowanych łososiem i kaparami oraz kaczki w miodzie i żurawinie, a także lekkiego deseru jogurtowego.
Jajka faszerowane łososiem i kaparami
Składniki na 4 porcje:
8 jajek
pół słoiczka kaparów
majonez (oraz/lub ewentualnie jogurt naturalny)
pół pęczka koperku
100 gramów łososia wędzonego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ze skorupek kroimy je wzdłuż na dwie równe połówki i wyjmujemy żółtko i odrobinę białka uważając, by nie uszkodzić formy jajka. Resztę składników siekamy bądź ucieramy z żółtkami, doprawiając do smaku. Jako dekoracja znakomicie sprawdza się szczypiorek lub szczypior z dymki.
Kaczka w miodzie i żurawinie
Składniki:
4 piersi kacze
200 ml miodu pitnego
2-3 ząbki czosnku
szklanka suszonej żurawiny
50 ml jasnego sosu sojowego
5-10 g majeranku
5 g tymianku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki układamy w misce. Wsypujemy do nich majeranek, tymianek, pieprz, czosnek oraz żurawinę. Całość zalewamy miodem pitnym oraz sosem sojowym. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc lub całą dobę.
Na rozgrzaną patelnię układamy piersi. Należy pamiętać, aby najpierw smażyć od strony skóry. Po obsmażeniu na złoty kolor wlewamy na patelnię resztę marynaty i dusimy około 30 minut w zależności od rozmiaru piersi.
Lekki deser jogurtowy
Składniki:
2 duże jogurty naturalne
jedna czwarta szklanki soku jabłkowego
szklanka suszonej żurawiny
150 g miodu lskórka z pomarańczy
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy żurawinę i zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy miód i sok jabłkowy i gotujemy przez 3-5 minut. Potem rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i odstawiamy do ostygnięcia. Połową mieszanki napełniamy cztery salaterki, na wierzch nakładając jogurt. Dekorujemy skórką z pomarańczy i żurawinami.
Podajemy od ręki.