WIELKANOC 2013: Kuroniów przepisy na święta

2013-03-28 13:10

Święta wielkanocne to wyjątkowy czas w domu Jana (27 l.) i Jakuba (26 l.) Kuroniów.  Jak co roku synowie popularnego kucharza Macieja Kuronia (+48 l.), przygotowują święconkę i starannie wybierają dania na śniadanie wielkanocne.

Dbają o to, by na stole pojawiły się takie symbole świąt Wielkiejnocy, jak jajko, baranek wielkanocny, biała kiełbasa z żurkiem oraz domowego wyrobu pasztety i pieczenie. W tym roku na pewno nie zabraknie na nim jajek faszerowanych łososiem i kaparami oraz kaczki w miodzie i żurawinie, a także lekkiego deseru jogurtowego.

Jajka faszerowane łososiem i kaparami

Składniki na 4 porcje:

8 jajek

pół słoiczka kaparów

majonez (oraz/lub ewentualnie jogurt naturalny)

pół pęczka koperku

100 gramów łososia wędzonego

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ze skorupek kroimy je wzdłuż na dwie równe połówki i wyjmujemy żółtko i odrobinę białka uważając, by nie uszkodzić formy jajka. Resztę składników siekamy bądź ucieramy z żółtkami, doprawiając do smaku. Jako dekoracja znakomicie sprawdza się szczypiorek lub szczypior z dymki.

Kaczka w miodzie i żurawinie

Składniki:

4 piersi kacze

200 ml miodu pitnego

2-3 ząbki czosnku

szklanka suszonej żurawiny

50 ml jasnego sosu sojowego

5-10 g majeranku

5 g tymianku

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki układamy w misce. Wsypujemy do nich majeranek, tymianek, pieprz, czosnek oraz żurawinę. Całość zalewamy miodem pitnym oraz sosem sojowym. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc lub całą dobę.

Na rozgrzaną patelnię układamy piersi. Należy pamiętać, aby najpierw smażyć od strony skóry. Po obsmażeniu na złoty kolor wlewamy na patelnię resztę marynaty i dusimy około 30 minut w zależności od rozmiaru piersi.

Lekki deser jogurtowy

Składniki:

2 duże jogurty naturalne

jedna czwarta szklanki soku jabłkowego

szklanka suszonej żurawiny

150 g miodu lskórka z pomarańczy

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy żurawinę i zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy miód i sok jabłkowy i gotujemy przez 3-5 minut. Potem rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i odstawiamy do ostygnięcia. Połową mieszanki napełniamy cztery salaterki, na wierzch nakładając jogurt. Dekorujemy skórką z pomarańczy i żurawinami.

Podajemy od ręki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki