Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków
Gotowane ziemniaki często towarzyszą nam podczas obiadów, są doskonałym dodatkiem do kotletów i wszelkiego rodzaju surówek. Są one bogate we właściwości odżywcze i są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, dają uczucie sytości oraz obniżają poziom cholesterolu. Mało osób jednak wie, że również woda po gotowaniu ziemniaków może być przydatna. Wylewasz ją do zlewu? To błąd!. Wykorzystaj taki wywar do nawożenia roślin, zarówno tych doniczkowych, jak ogrodowych.
Zobacz także: Zrób to, a grudnik obsypie się kwiatami. Prosty trik, dzięki któremu kaktus bożonarodzeniowy będzie kwitł jak szalony
Woda po gotowaniu ziemniaków pełna jest substancji mineralnych, które uwolniły się i przenikły do niej w czasie gotowania. Zawiera ona między innymi potas, który doskonale wzmacnia liście i wpływa na kwitnienie. Z kolei fosfor poprawia rozwój systemu korzeniowego, mikroelementy chronią przed atakiem szkodników i chorób, a skrobia ziemniaczana pozytywne wpływa na mikroorganizmy glebowe. Jak stosować wodę po gotowaniu ziemniaków to kwiatów?
Przede wszystkim pamiętaj, by była ona wystudzona i nie zawierała soli, która może zaszkodzić roślinom. Wodę po gotowaniu ziemniaków możesz wykorzystywać regularnie, jednak nie przechowuj jej zbyt długo bowiem szybko traci ona swoje wartości. W podobny sposób możesz potraktować wodę po gotowaniu innych warzyw. Co ważne, ten rodzaj podlewania nie sprawdzi się w przypadku roślin posiadających szczególne wymagania, jak storczyki czy paprocie.