Łopian to bardzo charakterystyczna roślina. Chociaż przez rolników traktowana jest jako chwast, to od wieków stosuje się ją do leczenia licznych schorzeń. Zastosowanie w lecznictwie, a także w kosmetyce, ma zwłaszcza korzeń łopianu, ale też przetwory z liści tej rośliny. Łopian zwiększa wytwarzanie soku żołądkowego, a także żółci w wątrobie oraz enzymów trawiennych w trzustce, dzięki temu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W ziołolecznictwie łopian jest też używany jako środek obniżający poziom cukru we krwi, łagodzący stany zapalne i bóle zwłaszcza reumatyczne.
Przepis na odwar z korzenia łopianu:
2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia wsyp do małego garnka, zalej 2 szklankami ciepłej wody i ogrzej do wrzenia. Gotować powoli pod przykryciem 3 min. Odstaw na 15 min i przecedź. Pij 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu w lekkich nieżytach przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych oraz w schorzeniach przemiany materii. Ten sam odwar można stosować zewnętrznie do okładów i przemywań w łojotoku i innych schorzeniach skórnych.
Przeczytaj też: Fitness twarzy - odmładzający zabieg
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj