Lecznicza siła włoskiej kapusty

2020-10-06 13:31

Kapusta włoska znana była już w starożytności, a do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To warzywo nie tylko smaczne ale i zdrowe. Zawiera dużo istotnych składników odżywczych – witamin, minerałów czy błonnika i ma właściwości lecznicze. Pomaga m.in. zwalczyć trądzik, egzemę czy opryszczkę, przyspiesza gojenie się ran i reguluje pracę jelit.

Kapusta włoska

i

Autor: GettyImages Kapusta włoska

Kapusta włoska ma dużo witamin: A, C,K i E, wapnia oraz potasu. Nie brakuje w niej ważnych pierwiastków - żelaza, magnezu, miedzi i przeciwutleniaczy zmniejszających ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworów. Siarka zawarta w liściach przyspiesza gojenie ran, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci. Okłady z kapusty włoskiej pomagają pozbyć się toksyn zgromadzonych w organizmie. Umyte liście mocno miażdżymy tak, aby zaczęły puszczać soki i przykładamy do chorego miejsca. Okłady wykorzystuje się też przy zapaleniach stawów, krwawych wylewach pod skórę, a także zwichnięciach. Przykładanie liści kapusty zmniejszy przekrwienie i ustabilizuje ciśnienie tętnicze. Dzięki okładom można pozbyć się też bólu mięśni, lędźwi, bólu głowy, bezsenności, uczucia ciężkich nóg, czyraków, bólów menstruacyjnych, hemoroidów oraz dolegliwości nerek. Kapustę włoską warto wykorzystać w kosmetyce. Maseczka z oczyści i zregeneruje skórę, poprawi krążenie oraz wygładzi naskórek.

Czytaj też: Pyszności z buraka

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki