Wiosna jest czasem kiedy zaczynamy dbać o swoją linie, przygotowujemy swoje ciało na nadejście lata. Odkryj więc wiosnę w swojej kuchni! Wypróbuj przepis na lekkie spaghetti bazyliowo-cytrynowe. Na pewno zjesz je ze smakiem i zapomnisz o wyrzutach sumienia. Składniki jakie będą niezbędne do tego dania to: makaron spaghetti, 2 żółtka, pęczek bazylii, 5 łyżek oliwy z oliwek, skórka z połowy cytryny, sok z 1 cytryny, 150 g parmezanu. Sposób przygotowania: W trakcie gotowania makaronu (według wskazówek na opakowaniu) wbij żółtka do miseczki i je roztrzep. Dodaj do nich oliwę i dodaj parmezan, zostawiając go niewiele (na koniec do udekorowania dania). Wszystko wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Jeśli dysponujesz blenderem lub moździerzem rozetrzyj bazylię. Połącz zmiażdżone liście bazylii do wcześniej przygotowanej substancji. Tak gotowy sos bazyliowo-cytynowy polej na wcześniej ugotowany makaron. Na wierzchu posyp resztą parmezanu i ozdób listkiem bazylii. Lekko i smacznie! Do dzieła!
Zobacz też: Zielone smoothies - koktajle gwiazd. PRZEPISY
Przeczytaj też: WYJĄTKOWY PREZENT dla twojej MAMY? Oto propozycje