Lekka kuchnia włoska - idealna na wiosnę

2015-05-13 13:00

Uwielbiasz kuchnię włoską, jednak uważasz że włoskie potrawy są zbyt ciężkostrawne? Często wybierane sosy do spaghetti, zarówno ze słoika i z proszku są tuczące. W połączeniu z makaronem i często posypane serem żółtym to faktycznie bomba kaloryczna. Włoska kuchnia nie musi tak wyglądać. Przekonaj się sama.  


Wiosna jest czasem kiedy zaczynamy dbać o swoją linie, przygotowujemy swoje ciało na nadejście lata. Odkryj więc wiosnę w swojej kuchni! Wypróbuj przepis na lekkie spaghetti bazyliowo-cytrynowe. Na pewno zjesz je ze smakiem i zapomnisz o wyrzutach sumienia. Składniki jakie będą niezbędne do tego dania to: makaron spaghetti, 2 żółtka, pęczek bazylii, 5 łyżek oliwy z oliwek, skórka z połowy cytryny, sok z 1 cytryny, 150 g parmezanu. Sposób przygotowania: W trakcie gotowania makaronu (według wskazówek na opakowaniu) wbij żółtka do miseczki i je roztrzep. Dodaj do nich oliwę i dodaj parmezan, zostawiając go niewiele (na koniec do udekorowania dania). Wszystko wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Jeśli dysponujesz blenderem lub moździerzem rozetrzyj bazylię. Połącz zmiażdżone liście bazylii do wcześniej przygotowanej substancji.  Tak gotowy sos bazyliowo-cytynowy polej na wcześniej ugotowany makaron. Na wierzchu posyp resztą parmezanu i ozdób listkiem bazylii. Lekko i smacznie! Do dzieła!

 

Zobacz też: Zielone smoothies - koktajle gwiazd. PRZEPISY

Przeczytaj też: WYJĄTKOWY PREZENT dla twojej MAMY? Oto propozycje

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki