Likier jeżynowy [PRZEPIS] - jak długo robić, ile cukru dodać

2013-07-22 13:05

Likier jeżynowy Koszt: 78 zł Składniki: 1 litr soku z jeżyn, 25 g dojrzałych jagód jałowca, 40 dag cukru, kawałek kory cynamonu, 5 g goździków, mała laska wanilii, 2 szklanki spirytusu, 1,5 szklanki koniaku lub winiaku

Jeżyny to pyszne, leśne owoce. Zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Aby zachować ich smak na dłużej,można robić z nich dżem, sok i alkohol. To pyszne wspomnienie lata umili długie, zimowe wieczory. Powiemy, jak przygotować pyszny likier jeżynowy.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Jeżyny przetrzeć przez sito, na 1 litr jeżynowego soku dać 40 dag cukru. Zagotować syrop, odszumować. Dodać goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut, ostudzić. Przelać do gąsiorka lub dużego słoja. Dodać spirytus, szczelnie zamknąć. Dokładnie wymieszać mocno potrząsając gąsiorkiem. Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem. Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, połączyć z koniakiem. Ponownie wlać do gąsiorka, szczelnie przykryć i zostawić na miesiąc. Po kolejnym przefiltrowaniu rozlać do butelek, zakorkować i wynieść na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki