LIKIER MALINOWY - przepis tradycyjny

2011-08-10 8:09

Przedstawiamy przepis na tradycyjny likier malinowy. Może on być świetnym dodatkiem do kawy i ciasta, a nawet posłużyć jako polewa do lodów.

Likier malinowy - koszt: 47 zł

Składniki:

- 0,5 kg malin

- 50 dag cukru

- 0,5 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Wybrane i oczyszczone z listków maliny rozetrzeć w makutrze lub zmiksować w malakserze. Gdy maliny będą całkowicie roztarte,  wsypać do nich cukier, mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Postawić pod przykryciem na dwie doby.
Po tym czasie wlać spirytus, dobrze wymieszać.
Przecedzić maliny przez gęste sito, wlać do gąsiorka lub słoja, dobrze zamknąć. Postawić na trzy dni, aby płyn się sklarował. Gdy osad opadnie na dno, płyn przefiltrować przez filtr do kawy lub gęstą gazę.
Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na pół roku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają