Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi występują w kilku odmianach. W Polsce najpopularniejsze są szparagi białe i zielone. To bardzo zdrowe warzywo, które zawiera wieje witamin oraz odżywczych składników. Spożywanie szparagów poprawia odporność, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, chroni wątrobę przed toksynami oraz dobrze wpływa na układ moczowy. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży. W szparagach znajdziemy między innymi:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę E ,
- fosfor,
- fluor,
- beta-karoten,
- mangan,
- magnez,
- potas,
- sód,
- wapń,
- żelazo.
Magiczne znaczenie szparagów
Już w dawnych czasach szparagów używano między innymi do leczenia niepłodności. Obecnie, szparagi uchodzą za naturalny afrodyzjak, który wspomaga libido. Niektórzy śmieją się, że wszystko dzięki fallicznego kształtowi szparagów. W rzeczywistości warzywo to posiada między innymi fitoestrogeny. To naturalne hormon roślinne, które działa podobnie jak estrogen i odpowiadają za popęd płciowy u kobiet. Szparagi wpływają również na kondycję seksualną mężczyzn.