Mała retencja

2013-09-21 2:02

Zdolność retencyjna, czyli zdolność gromadzenia zasobów wodnych i przetrzymania ich w określonym czasie, jest charakterystyczna nie tylko dla zbiorników wodnych, ale dla każdego obszaru (zlewni) i jego komponentów (lasy, gleby, obszary podmokłe).

Przez działania gospodarcze (głównie odwodnienia, wylesianie, zabudowania) naturalna zdolność retencyjna środowiska przyrodniczego została znacznie zmniejszona. A im mniejsza jest ta zdolność, tym większa jest zmienność przepływów w ciekach, większe wahania zwierciadła wód gruntowych i częstsze występowanie powodzi i susz. W interesie i środowiska przyrodniczego, i gospodarki narodowej jest zatem odbudowa zdolności retencyjnej obszarów rolnych, leśnych i miejskich poprzez działania zwiększające zasoby wodne oraz poprawę ich jakości. Działania te nazwano małą retencją.

Początkowo mała retencja była utożsamiana z retencjonowaniemwody w małych zbiornikach retencyjnych budowanych na potrzeby rolnictwa. Obecnie pojęcie to obejmuje kompleks działań technicznych, agrotechnicznych, planistycznych, których celem jest zwiększenie zdolności retencyjnej obszaru, wydłużenie obiegu wody poprzez spowolnienie odpływu wody opadoweji ograniczenie parowania wody. Mała retencja jest retencją niesterowalną, co oznacza, że nie może być ona na bieżąco regulowana i dostosowywana do aktualnej sytuacji meteorologicznej oraz do chwilowych potrzeb poprzez zwiększenie lub zmniejszenie objętości magazynowanej wody.

Woda może być retencjonowana jako powierzchniowa w ciekachi małych zbiornikach wodnych, jako podziemna w warstwach wodonośnych i jako woda glebowa w strefie aeracji. Woda opadowa może być też zatrzymywana w postaci retencji krajobrazowej (siedliskowej) w obniżeniach terenowych.

Retencja powierzchniowa umożliwia bezpośredni pobór wody docelów gospodarczych (nawodnieńrolniczych, zaopatrzenia w wodęgospodarstw). W podobny sposóbmogą być wykorzystywane wodygruntowe. Natomiast wilgoć glebowai płytkie wody gruntowe są podstawowymi zasobami wodnymi, które wykorzystuje roślinność naturalna i uprawy rolnicze. Małe zbiornikii obszary podmokłe nie tylko zwiększają biologiczną różnorodność krajobrazu, lecz także poprawiają jakość wody, przechwytując spływającez pól związki biogeniczne. Objętość wody zatrzymanej w glebie i płytkich warstwach wodonośnych wraz z dużą liczbą małych zbiorników wodnych oraz budowli piętrzących i właściwą strukturą użytkowania gruntów (układ pólornych, użytków zielonych, lasów, zadrzewień, mokradeł i torfowisk) ogranicza niekorzystne skutki suszatmosferycznych. Urządzenia małej retencji mogą też ograniczać skutki wezbrań przy występowaniu opadów o średnim natężeniu. Przydużych i długotrwałych opadach rola małej retencji jest niewielka.

Uwaga! Zapraszamy na wspaniałą wyprawę tropem wody cenniejszej od złota!

ODWIEDŹ TEŻ STRONĘ www.cenniejszaodzlota.pl

Przez działania gospodarcze (głównie
odwodnienia, wylesianie, zabudowania)
naturalna zdolność retencyjna
środowiska przyrodniczego
została znacznie zmniejszona. A im
mniejsza jest ta zdolność, tym większa
jest zmienność przepływów w ciekach,
większe wahania zwierciadła
wód gruntowych i częstsze występowanie
powodzi i susz. W interesie
i środowiska przyrodniczego,
i gospodarki narodowej jest zatem
odbudowa zdolności retencyjnej
obszarów rolnych, leśnych i miejskich
poprzez działania zwiększające
zasoby wodne oraz poprawę
ich jakości. Działania te nazwano
małą retencją.
Początkowo mała retencja była
utożsamiana z retencjonowaniem
wody w małych zbiornikach retencyjnych
budowanych na potrzeby
rolnictwa. Obecnie pojęcie to
obejmuje kompleks działań technicznych,
agrotechnicznych, planistycznych,
których celem jest zwiększenie
zdolności retencyjnej obszaru,
wydłużenie obiegu wody poprzez
spowolnienie odpływu wody opadowej
i ograniczenie parowania wody.
Mała retencja jest retencją niesterowalną,
co oznacza, że nie może być
ona na bieżąco regulowana i dostosowywana
do aktualnej sytuacji
meteorologicznej oraz do chwilowych
potrzeb poprzez zwiększenie
lub zmniejszenie objętości magazynowanej
wody.
Woda może być retencjonowana
jako powierzchniowa w ciekach
i małych zbiornikach wodnych, jako
podziemna w warstwach wodonośnych
i jako woda glebowa w strefie
aeracji. Woda opadowa może być też
zatrzymywana w postaci retencji
krajobrazowej (siedliskowej) w obniżeniach
terenowych.
Retencja powierzchniowa umożliwia
bezpośredni pobór wody do
celów gospodarczych (nawodnień
rolniczych, zaopatrzenia w wodę
gospodarstw). W podobny sposób
mogą być wykorzystywane wody
gruntowe. Natomiast wilgoć glebowa
i płytkie wody gruntowe są podstawowymi
zasobami wodnymi, które
wykorzystuje roślinność naturalna
i uprawy rolnicze. Małe zbiorniki
i obszary podmokłe nie tylko zwiększają
biologiczną różnorodność krajobrazu,
lecz także poprawiają jakość
wody, przechwytując spływające
z pól związki biogeniczne.
Objętość wody zatrzymanej w glebie
i płytkich warstwach wodonośnych
wraz z dużą liczbą małych
zbiorników wodnych oraz budowli
piętrzących i właściwą strukturą
użytkowania gruntów (układ pól
ornych, użytków zielonych, lasów,
zadrzewień, mokradeł i torfowisk)
ogranicza niekorzystne skutki susz
atmosferycznych. Urządzenia małej
retencji mogą też ograniczać skutki
wezbrań przy występowaniu opadów
o średnim natężeniu. Przy
dużych i długotrwałych opadach
rola małej retencji jest niewielka

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki