Zajadając się malinami dostarczasz sobie witamin C, E, B1, B2, B6 i K, wzmacniasz układ odpornościowy i dostarczasz potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Zawarty w tych owocach kwas elagowy zapobiega rozwojowi raka wątroby, przełyku i płuc.
ZOBACZ: Przepis na pyszny deser malinowy
Maliny są też naturalnym lekarstwem na jesienne infekcje. Zawarte w nich olejki eteryczne i salicylany działają jak aspiryna - napotnie, rozgrzewająco, przeciwzapalnie. Pomagają też obniżyć gorączkę oraz mają łagodne działanie przeciwbólowe.
NIE PRZEGAP: Przepis na syrop z malin. Ile cukru dodać?
Warto wiedzieć, że owoce te są również sojusznikiem fantastycznej formy i urody. Nawet te najsłodsze można jeść bez obawy, że się przytyje. 100 g malin to tylko 47 kcal i mnóstwo błonnika, usprawniającego przemianę materii.
SPRAWDŹ: Przepis na mocne wino malinowe