Maliny dla zdrowia - dlaczego warto je jeść
- działają przeciwbakteryjnie i ściągająco - dlatego pomagają w bólach brzucha i biegunkach
- pobudzają czynność gruczołów potowych - a więc zwalczają gorączkę (głównie liście malin)
- powodują rozkurczanie mięśni gładkich - czyli mogą uśmierzać bóle miesiączkowe
- maliny zawierają witaminy B1, B2, B6, C i E, a także sole mineralne: wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez oraz od 3-8% cukru. Dzięki niektórym solom dotleniają organizm.
- w malinach zawarte są również związki zapachowe, kwasy organiczne: kwas cytrynowy, jabłkowy i salicylowy.
Maliny dla urody - JAK je stosować
Oprócz jedzenia malin, które są m.in. odpowiednim składnikiem diet, możemy wypróbować je jako składniki maseczek upiększających:
- garść malin zmieszaj z miodem i żółtkiem jajka - to gotowa i dosyć popularna maseczka. Maliny wzmacniają skórę i naczynia krwionośne, a nawet ograniczają wydzielanie sebum.
- maliny rozgniecione i zmieszane z mlekiem, w odpowiedniej konsystencji, którą zdołamy nałożyć na twarz, będzie dobrą maseczką na zmęczenie.
- do pierwszej maseczki można dodać również garść grobnych otrębów i masować skórę twarzy - będzie to naturalny i odżywczy peeling.