Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy, jak przyrządzić smaczną marynowaną sałatkę z curry. To smaczny zestaw warzyw, który będzie pasował do wielu obiadów. Dzięki pasteryzowaniu może długo czekać na otwarcie i służyć dawką witamin zimą.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Zalewa: opakowanie przyprawy curry, 3 litry wody, 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu 6 proc., 5 łyżeczek białej gorczycy, 3 łyżki soli.
Sposób przygotowania: Obrane ogórki pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić gniazda nasienne. Ułożyć pionowo w słoikach. Do każdego dodać 2-3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry. Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5-10 min.