Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
przyprawa kebab-gyros
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany ananas
1 obrany melon gallo
Marynata do owoców:
grubo mielony czarny pieprz
papryka ostra
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
50 ml koniaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni, tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak Martell i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Patrz też: Robert Sowa: Nienawidziłem szpinaku, ale cielęcy móżdżek to jest to!