Gotowanie posiłków w zmywarce? Czy to ma sens?
Gotowanie w zmywarce do naczyń wydaje się być szalonym pomysłem. Gdzie zmywanie, a gdzie gotowanie? A jednak, włoska kucharka Lisa Casali postanowiła sprawdzić, czy jest to możliwe. Kobieta chciała odgrzać posiłek, a w jej zmywarce było wystarczająco dużo miejsca. Jedzenie przełożyła do szczelnie zamykanego pojemnika i włączyła program mycia. Jak się okazało to działa, a Casali na fali sukcesu swojego pomysłu wydała nawet książkę o przygotowywaniu wszelakich dań z pomocą zmywarki do naczyń.
Gotowanie w zmywarce - co musisz wiedzieć
Okazuje się, że gotowanie zmywarce to wcale nie taki głupi pomysł, jest polecany przez wielu profesjonalnych kucharzy. Efekt takiego gotowania zbliżony jest to tak zwanego "sous-wide", czyli przygotowywania posiłków w próżni. Metoda ta polega na szczelnym zamknięciu jedzenia w torebce próżniowej, a następnie umieszczenia jej w gorącej wodzie lub w kąpieli parowej. Sous-vide pozwala na przygotowywanie posiłków w niższej temperaturze, na podobnej zasadzie jak pieczenie w wolnowarze.
Jakie posiłki można przygotować w zmywarce?
Najlepiej sprawdzą się miękkie warzywa, ryby i owoce, które szybko się gotują i nie wymagają wysokich temperatur. Warto mieć na uwadze maksymalną temperaturę jaką może osiągnąć nasze urządzenie i zawsze sprawdzić, czy pojemnik, w którym chcemy zamknąć żywność może być wykorzystywany do tego rodzaju gotowania. W tym celu można wykorzystać również specjalne woreczki foliowe. Warto również wiedzieć, że choć gotowanie w zmywarce zyskuje na popularności to producenci urządzeń tego nie rekomendują i stosowana informacja zazwyczaj znajduje się w instrukcji obsługi.