Masz problem z efektem jo-jo? To wina genów, a nie błędów żywieniowych

2011-11-02 15:53

Efekt jo-jo nie jest związany z popełnianymi błędami żywieniowymi, ani ze zbyt słabą wolą osoby, która się odchudzała. Winne są hormony odpowiedzialne za poczucie łaknienia. Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne.

Eksperci z Uniwersytetu w Melbourne, pod przewodnictwem Josepha Proietto, opublikowali wyniki badań, dzięki którym osoby odchudzające się nie muszą złościć się, że mają zbyt słabą wolę. Jeżeli doświadczyliśmy efektu jo-jo, to być może odpowiedzialne są za to nasze geny.

Eksperci zbadali 50 osób z nadwagą, które próbowały się odchudzić, a następnie przez cały rok utrzymać stałą wagę. Spośród nich tylko 34 osoby wytrwały i udało im się schudnąć. Jednak przez następny rok każda z nich utyuła znowu średnio 5 kg - czytamy w portalu Dziennik.pl.

Osoby te dodatkowo przeszły badania krwi - zanim przystąpiły do eksperymentu oraz po jego zakończeniu. Okazało się, że spośród dziewięciu hormonów odpowiedzialnych za łaknienie i konktrolowanie apetytu, aż sześć nie działało prowaidłowo. Według naukowców oznacza to, że osoby z nadwaga są "zaprogramowane genetycznie" na potrzebę większego łaknienia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki