Świętowanie od samego rana!
Już za sprawą prostych przepisów każdy niedowiarek przekona się, że śniadanie bez mięsa może być doskonałym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Co więcej, wege śniadanie nie musi oznaczać mało atrakcyjnej kanapki z serem! Doskonale będzie smakować frittata z warzywami, np. kolorową papryką, cebulą i brokułami. A może czas na wytrawne gofry z twarogiem, rzodkiewką, rukolą, roszponką i ziołami? Z pewnością będą jawić się dużo atrakcyjniej niż parówki z keczupem.
Nowe podejście do kotleta
Dla wielu z nas obiad jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż jest okazją do zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności. Twoi domownicy uwielbiają klasyczne kotlety schabowe i mielone? Podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa zaproponuj im smakowitą alternatywę! W jej roli wybornie sprawdzą się np. pulpety z soczewicy w aromatycznym sosie pomidorowym. Skorzystaj z przepisu szefa kuchni Knorr także na kotleciki z kalafiora, które podać można z dowolną surówką, warzywnymi frytkami oraz ziołowym dipem.
Składniki:
1 kostka Bulionu warzywny Knorr
1 kalafior
2 jajka
15 dag bułka tarta
1 szczypta cukru
1 pęczek posiekanego koperku
1 łyżka Kminku
1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
1 szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
0,5 l wrzątku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier. Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia. Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej. Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.
Zobacz także: Arcypyszny patent na sernik z ziemniakami! Będzie smakował jak z „Piekarenki u Babci”
Wegetariański posiłek na specjalne okazje
Wielu przyzwyczaiło się do postrzegania niektórych produktów czy gatunków mięs jako produktów wykwintnych, idealnych do uświetnienia ważnej okazji. Chcąc zrobić wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, często wybieramy owoce morza, jagnięcinę, cielęcinę czy polędwiczki wieprzowe. Czy równie spektakularny efekt można uzyskać w wersji wegetariańskiej? Oczywiście! Polecamy niezwykle efektowne Makaronowe gniazda bolognese i Makaron z warzywnym kurczakiem:
Makaronowe gniazda bolognese
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 Fix Spaghetti Bolognese Knorr
300 g Magic Mince The Vegetarian Butcher
1 opakowanie makaronu tagiatelle w gniazdach
1 puszka pomorów pelati
1 marchewka starta na tarce
2 kłącza selera naciowego drobno pokrojone w kosteczkę
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
50 ml oliwy z oliwek
100 g sera wegańskiego
1 awokado obrane, pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
W garnku z szerokim dnem, na rozgrzanej oliwie, podsmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić, dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty, mieszając sos co jakiś czas. Gniazda makaronu zanurz w gotującej się, osolonej wodzie. Makaron gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3minuty, starając się, żeby zachował swój kształt. Ułóż go na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie makaron ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zrób w jego środku wgłębienie, umieść w nim dwa - trzy plastry awokado, sos bolognese, całość oprósz obficie tartym wegańskim serem. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 -30 min. do zarumienienia. Rada: Tak przygotowane gniazda z sosem możesz wzbogacić, dodając do nich surowe jajko.
Makaron z warzywnym kurczakiem na ostro
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
1 Fix Kurczak po Szanghajsku Knorr
250 g Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
150 g makaronu chińskiego jajecznego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku (zmiażdżone i drobno posiekane)
3 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki sosu rybnego
mała papryczka chili drobno posiekane
30 g orzechów nerkowca
1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie słupki
100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
100 g kapusty pok-choy, drobno pokrojonej w plastry
3 dymki, drobno pokrojone (oddzielnie cebulę, oddzielnie szczypior)
3 łyżki oleju do smażenia
100 g kiełków sojowych
1 limonka
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według zaleceń producenta. Na suchej patelni upraż orzechy, przełóż je na bok, a gdy wystygną, pokrusz z grubsza. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek chili, imbir, następnie dodaj warzywa, uprażone orzechy, olej sezamowy. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher. Mieszając cały czas, smaż kolejne 2-3 min. Na koniec makaron z warzywami zalej Fixem Knorr Kurczak po Sznghajsku wymieszanym w 200 ml wody. Makaron dopraw do smaku sosem rybnym. Podawaj posypany szczypiorem, z cząstką limonki. Rada: Orzechy możesz zastąpić ziarnami sezamu.
Źródło: materiały prasowe