Chrupiąca pizza

i

Autor: Fotolia Chrupiąca pizza- przepis

Dzisiaj jest międzynarodowy dzień pizzy!

2017-02-09 10:31

Każdy kocha pizzę. Jak można jej nie kochać? Przecież to doskonały ratunek dla złego dnia, pyszna przekąska na prawie każdą porę, a na dodatek spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagającego smakosza. Pizza bez mięsa? Pizza z warzywami? Pizza z owocami morza? Ten placek z sosem sprawdzi się w każdej konfiguracji!

Pizza to jedno z najchętniej jedzonych dań przez osoby w absolutnie każdym wieku, a mimo włoskiego pochodzenia, znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Ten uniwersalny placek oferuje taką gamę różnorodności, że nawet najbardziej wybredny niejadek znajdzie jakiś wariant smakowy dla siebie. Nic więc dziwnego, że istnieje międzynarodowe święto pizzy, a obchodzimy je 9 lutego, czyli dzisiaj! Przerwijcie diety, zostawcie w domu obiadowe pudełka. Dziś jest czas na pizzę!

A skąd w ogóle wziął się ten pyszny przysmak? Prawdopodobnie coś co przypomina pizzę miało być znane już starożytnym Grekom. Wtedy podawano płaski chleb posmarowany oliwą, z dodatkiem czosnku i posypany ziołami. Z Grecji potrawa ta przywędrowała do Rzymu. W XVII wieku zaczęto do dania dodawać sos pomidorowy, bez którego dziś nie wyobrażamy sobie przysmaku!

Pizzę znaną nam obecnie po raz pierwszy pod koniec XIX wieku w Neapolu z okazji przyjazdu królowej Małgorzaty. Wtedy do stworzenia pizzy użyto pomidorów, mozzarelli i bazylii, jako odzwierciedlenie barw narodowych Włoch.

Zobacz też: Koszmarna prognoza pogody na ten tydzień: -15 stopni i lodowaty wiatr! [WIDEO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki