Miód zawiera wiele mikroelementów, m.in. potas, cynk, fosfor, żelazo, wapń i magnez. W miodzie znajdują się też witaminy B i C. Jest zalecany przy przeziębieniach, ale może pomóc także w problemach z przewodem pokarmowym. Miód nie fermentuje, ani nie wywołuje bólu brzucha, ponieważ zawiera mało sacharozy.
Rodzaje i smaki miodu
wielokwiatowy - bardzo łagodny
gryczany - ostry
rzepakowy - bardzo słodki
wrzosowy - gorzki
koniczynowy - kwaśny
JAK miód wpływa na ZDROWIE
Miód reguluje pracę wątroby, nerek i przewodu moczowego. Miód gryczany dobroczynnie wpływa na drogi oddechowe i układ krwionośny. Miód wzmaga apetyt, jest stosowany przy anemii, jest zalecany osobom z chorobami serca.
JAK miód wpływa na URODĘ
Miód wygładza skórę, regeneruje ją, odżywia i łagodzi stany zapalne. Można go nie tylko jeść, ale też dodawać do maseczek i peelingów. Miód ma właściwości antybakteryjne, dlatego może pomóc w walce z trądzikiem.