Miodunka ma drobne kwiaty i dekoracyjne ciemnozielone liście, nakrapiane w białosrebrzyste plamy. Kwiaty początkowo są czerwone, później po rozwinięciu stają się różowe, jasnoniebieskie lub fioletowe. Rośnie najlepiej na glebach żyznych, wilgotnych. Wybieramy dla niej miejsca półcieniste i cieniste. Nadaje się do obsadzania rabat, do ogródków skalnych i do pojemników na tarasy czy balkony. Jest odporna na mróz. Bardzo wcześnie zakwita, nawet już w marcu. Od wieków miodunka znana jest jako roślina lecznicza, jej potoczna nazwa to płucnik. Napar z miodunki działa korzystnie na błony śluzowe dróg oddechowych, łagodzi kaszel oskrzelowy, chrypę, katar, chroni śluzówkę gardła. Osłania i wzmacnia układ oddechowy, działa wspomagająco przy astmie, rozedmie płuc. Dodatkowo łagodzi dolegliwości żołądkowe, odkaża rany na skórze i błonach śluzowych. Ma działanie ściągające i moczopędne, łagodzi zmiany trądzikowe. Surowcem zielarskim są kwiaty i liście. Macerat: pół szklanki świeżego rozdrobnionego (zmielonego) ziela zalać 2 szklankami wody przegotowanej, odstawić na kilka godzin, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 100 ml. Odwar: 1-2 łyżki rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wody; gotować 10 minut; odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia 200-400 ml w porcjach 50 ml. Odwarem można przemywać skórę. Napar: 1 – 2 łyżeczki świeżego lub suszonego zioła zalać wrzącą wodą i zaparzać 10-15 minut pod przykryciem. Pić dwa - trzy razy dziennie.
Czytaj też: Zioła. Sposób na bolący kręgosłup
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj