Liście paprotki usychają, brązowieją i opadają najczęściej z powodu złego podlewania. Paprotka lubi umiarkowanie mokrą glebę i średnią wilgotność powietrza. Powinno się ją podlewać 1-2 razy w tygodniu. Jesienią i zimą dodatkowo trzeba pamiętać o zraszaniu paproci (miękką, odstałą wodą). Zbyt suche powietrze sprawia, że kwiat usycha. Z kolei, jeśli liście żółkną i opadają, przyczyną jest nadmiar wody. Jeśli liście usychają na brzegach to znak, że powietrze jest za suche. Czasami dzieje się tak również wtedy, gdy stosujemy za dużo nabłyszczaczy. Jeśli paprotka blednie, liście stają się wypłowiałe, a nawet żółte to znak, że trzeba przestawić doniczkę w inne, mniej nasłonecznione miejsce. Paprotka to roślina, która lubi rozproszone światło. Naturalnie te rośliny rosną w niskich partiach lasów lub na gałęziach drzew, więc nie dociera do nich zbyt dużo światła. Dlatego nie wolno wystawiać doniczki z kwiatkiem na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jednak paprotka domowa pozostawiona w ciemnym kącie zmarnieje. Oprócz odpowiedniego stanowiska i podlewania ważne jest też nawożenie.
Mleko zostaw do owsianki. Paprotkę podlej tą miksturą, a będzie miała intensywnie zielone liście
Jedną z popularnych odżywek do paprotki jest zwykłe mleko. Na forach internetowych znajduje się mnóstwo porad dotyczących nawożenia kwiatów tym popularnym napojem. Jednak czasami, zamiast odżywić paproć, możemy jej zaszkodzić. Wystarczy, że będziemy podlewać kwiat za często i użyjemy mikstury o złych proporcjach. Według popularnych przepisów wystarczy szklanka mleka zmieszana z litrem wody. Taką miksturą można podlewać paproć raz w miesiącu. Jednak mleko szybko się psuje, paproci nie należy przelewać, a jeśli wlejemy za dużo — mleko skiśnie w doniczce. Tym samym paproć zacznie gnić, a po mieszkaniu rozjedzie się obrzydliwa woń. Żeby wzmocnić paprotkę, lepiej zastosować odmową odżywkę z bananów. Jesienią i zimą roślina potrzebuje znacznie mniej składników odżywczych, ale warto wzmocnić ją fosforem, który zabezpieczy przed chorobami. Ten składnik znajdziemy właśnie w bananach. Żeby zrobić domowy nawóz, wystarczy pokroić bardzo dojrzałego banana (ze skórką) na mniejsze kawałki, przełożyć do słoika i zalać gorącą wodą. Po 48 godzinach odcedzić. Takim domowym nawozem warto podlewać paproć razy w miesiącu. Jednym ze sprawdzonych sposobów na nawożenie paprotki jest także podlewanie jej herbatą lub kawą bez cukru.