Przepis babci na przygotowanie młodej kapusty jest bardzo prosty. Chociaż miała ich wiele np. kapustę zasmażaną lub duszoną w śmietanie albo jako surówkę z marchewką, to za najlepszą we wsi uchodziła młoda kapusta z koperkiem i boczkiem. Tak przygotowana młoda kapusta sprawdzi się jako dodatek do młodych ziemniaków i schabowego, ale będzie świetnie smakowała na kromce domowego chleba.
Młoda kapusta z przepisu babci. Babunia robiła najlepszą kapustkę we wsi. Oto co do niej dodawała
Młodą kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę solimy (około łyżeczki soli), zgniatamy i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie dobrej jakości boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Skwarki z boczku zdejmujemy z patelni, ale nie zlewamy tłuszczu, który się wytopił. Osoloną kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy i wrzucamy na patelnię z tłuszczem po boczku. Dodajemy jeszcze łyżkę masła odrobinę wody i dusimy kapustę. W międzyczasie siekamy pęczek koperku. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek i skwarki z boczku. Mieszamy i podajemy. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak możemy użyć do przyprawienia także kminku, a jeśli kalorie się nie liczą zamiast w w wodzie dusić kapustkę w słodkiej śmietance.