Zanim sięgniecie po suplementy, warto poszukać naturalnych rozwiązań. Odpowiednio zbilansowana dieta może być kluczem do zdrowia, jednak układanie posiłków tak, by dostarczały niezbędnych mikroelementów, nie jest wcale łatwe. Podstawowym źródłem cennych składników powinny być warzywa i owoce, trzeba tylko wiedzieć, w jaki sposób najskuteczniej i najsmaczniej je podać.
Suplementy na zdrowe włosy i paznokcie, na odporność, na poprawę metabolizmu, na wsparcie organizmu borykającego się z różnymi problemami, na uzupełnienie witamin – czy to wszystko jest nam potrzebne? A gdyby tak pomyśleć o naturalnych rozwiązaniach? W szczycie sezonu na owoce i warzywa to łatwiejsze niż myślisz!
Dobre zbilansowanie diety i dostarczanie niezbędnych dla zdrowia składników każdego dnia wcale nie jest takie proste. Pomóc mogą pełne witamin i mikroskładników warzywa i owoce – trzeba tylko wiedzieć, jak je smacznie podać. Bezcennym wsparciem są blendery kielichowe i wyciskarki wolnoobrotowe.
Soki czy koktajle?
Sok to doskonały napój witaminowy, jednocześnie uzupełniający braki płynów w organizmie. Nie obciąża układu pokarmowego i błyskawicznie wchłania się, zapewniając skondensowany zastrzyk składników odżywczych. Koktajle są gęstsze i bardziej sycące od soków, dlatego mogą zastępować posiłek. Możemy je wzbogacić jogurtem, mlekiem roślinnym, orzechami czy nasionami. Za pomocą blendera można więc przygotować sobie śniadanie w formie np. smoothie bowls, czyli koktajlu posypanego świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami, a także obiad lub kolację w postaci zup kremów czy przecierów. Zarówno soki, jak i koktajle - poza witaminami i minerałami - zawierają też błonnik, który przede wszystkim odpowiada za dobrą pracę jelit.
Bomba witaminowa
Aby wykorzystać pełen potencjał owoców i warzyw, warto zadbać o ich różnorodność. Dietetycy radzą, aby dobierać je w pięciu kolorach: zielone (ogórek, kiwi), czerwone, (pomidory, maliny), żółte (dynie, brzoskwinie), białe (melony, pietruszka) oraz fioletowe (śliwki, modra kapusta).
Owoce i warzywa możemy komponować na wiele sposobów, choć trzeba wiedzieć, że istnieją połączenia niekorzystnie wpływające na wchłanianie składników mineralnych przez nasz organizm. Taką antyparą jest pomidor i ogórek. W pomidorach występuje witamina C, natomiast ogórki zawierają askorbinozę – enzym, który ją rozkłada. Dlatego nie należy łączyć tych warzyw. Przykładem prawidłowego zestawienia jest burak i cytryna. Burak jest bogaty w żelazo, natomiast zawarta w cytrynie witamina C ułatwia wchłanianie tego pierwiastka.
Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka żywieniowa, w swojej książce „Soki i koktajle w minutę” opisuje cztery najważniejsze zasady przygotowywania soku bądź koktajlu: - Podstawą soku powinny być warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórek, seler naciowy). Owoce mają tylko nadać smak (jabłko, pomarańcza, cytryna). Dodatek zielonych liści bardzo podnosi wartość odżywczą soku. Szpinak, natka pietruszki – ich nigdy dość. Jeżeli bardzo lubisz soki owocowe, pamiętaj, aby nie przesadzać z ich ilością. Czasami lepiej zjeść samą pomarańczę, ponieważ do wyprodukowania szklanki soku pomarańczowego potrzeba kilku owoców – pisze Ziemnicka.
Abecadło zdrowia
Witaminy i minerały są niezbędne dla naszego zdrowia. Jakie konkretnie?
Witamina A jest bardzo ważna dla naszego wzroku, sprzyja regeneracji komórek, działa ochronnie na skórę i błony śluzowe. Występuje w postaci karotenoidów w marchwi, szpinaku, sałacie, czerwonej papryce, śliwkach, wiśniach, morelach i brzoskwiniach.
Witamina B1 jest niezbędna dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Dostarczamy ją w kalafiorach, porach, bananach, mandarynkach, śliwkach, orzeszkach pistacjowych i arachidowych. Witamina B2 ma również korzystny wpływ na wzrok i system nerwowy. Znajduje się w bananach, brokułach i szpinaku.
Niedobór witaminy B6 grozi niedokrwistością i zwiększoną podatnością na zakażenia. Jej rezerwuarem jest kapusta pekińska i czerwona papryka. Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, wpływa na przyspieszenie procesu gojenia ran i zrastanie kości, zwiększa odporność na choroby bakteryjne i wirusowe. Dobrym źródłem są truskawki, czarna porzeczka, natka pietruszki i papryka.
Witamina E przede wszystkim zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych i opóźnia procesy starzenia. Znajdziemy ją w kapuście, papryce, pomidorach, jabłkach i orzechach. Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwzapalne. Znajduje się w zielonych roślinach – brukselce, brokułach, jarmużu, sałacie.
Równie ważne jak witaminy są minerały - magnez, potas, żelazo. Bez nich wiele procesów życiowych byłoby niemożliwych. Warzywa i owoce są ich najlepszym źródłem.
Zdrowy koktajl w minutę
Do przygotowania wartościowych koktajli najlepsze są blendery kielichowe, z pomocą których w ciągu zaledwie minuty można przygotować sobie witaminową bombę. Nowoczesne blendery, takie jak blender próżniowy Philips HR3752/00, który wysysa tlen z kielicha przed rozpoczęciem blendowania, pozwalają zachować świeżość koktajlu aż przez osiem godzin. Kontakt z tlenem powoduje nie tylko ciemnienie owoców i warzyw, ale w wyniku łączenia się z nim cennych pierwiastków również utratę właściwości odżywczych. Dzięki technologii próżniowej i pozbycia się tlenu z kielicha blendera udaje się zachować w koktajlu większą ilość witamin i enzymów.
Przygotowany w takim urządzeniu napój ma nie tylko bardziej wyrazisty kolor, jest aksamitny, nierozwarstwiający się i mniej spieniony, ale zawiera też 3 razy więcej witaminy C oraz 60 proc. więcej przeciwutleniaczy1. Wybierając blender warto też sprawdzić, z jaką mocą i prędkością blenduje. Blendery wysokoobrotowe wyposażone w ostrza 3D są najbardziej wydajne, blendują nawet najtwardsze składniki i uwalniają moc składników odżywczych z komórek owoców i warzyw, dzięki czemu stają się one lepiej przyswajane przez organizm.
Najlepiej, aby moc urządzenia wynosiła1400W, a prędkość 35 000 RPM. Przy wyborze produktu, warto zwrócić uwagę także na materiał wykonania kielicha, do którego trafia koktajl. Nie powinien zawierać BPA, czyli obecnego w niektórych plastikach Bisfenolu A, który może przenikać do żywności i wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Kielichy tritanowe nie zawierają BPA, nie tłuką się i są odporne na zarysowania.
1 W porównaniu z blendowaniem bez użycia funkcji próżni w modelu Philips HR3752; test przeprowadzony w niezależnym laboratorium w listopadzie/grudniu 2017 r.
Soki bez utraty tego, co najcenniejsze
W przygotowaniu domowych soków najlepiej sprawdzają się wyciskarki wolnoobrotowe. Umożliwiają bowiem najefektywniejsze pozyskanie witamin, minerałów i błonnika z owoców, warzyw, nawet liściastych oraz orzechów.
Taką wyciskarką wolnoobrotową jest model Philips HR1889/70. Dzięki technologii MicroMasticating wykorzystuje aż 80 proc. zawartości owoców i warzyw, także tych liściastych, z których wyciśnięcie soku było do tej pory niemal niemożliwe.
W taki sposób przygotowany sok ma więcej błonnika niż ten z tradycyjnej sokowirówki, a także pozwala na wyciskanie owoców i warzyw bez konieczności ich krojenia – wszystko dzięki szerokiemu otworowi na produkty. Co więcej, mycie wyciskarki Philips HR1889/70 zajmuje nie więcej niż 90 sekund.
Inwestycja w blender i wyciskarkę wolnoobrotową zwróci się z nawiązką w postaci wzmocnionej odporności, większej energii i niekiedy pozbycia się lekkich problemów układu pokarmowego. Przygotowywanie domowych koktajli i soków może w zupełności zastąpić jeden pełnowartościowy posiłek lub stanowić zdrową przekąskę między posiłkami.