Kiedy zauważysz u siebie fruwające mole spożywcze, które wyglądem przypominają ćmy, to znak, że w szafkach i sypkich pokarmach może być ich o wiele więcej. Co musisz zrobić
Po pierwsze powyciągaj wszystko z szafek i pojemników w kuchni i dokładnie przejrzyj. Produkty, na których nie ma podejrzanych śladów, warto wstawić na kilkadziesiąt minut do zamrażarki. Niska temperatura zabije wszelkie schowane larwy. Natomiast te, w których zagnieździły się mole, trzeba wyrzucić, bo i tak nie nadają się do zjedzenia.
Następnie należy dokładnie umyć szafki ciepłą wodą z mydłem.
By pozbyć się całkowicie intruzów warto dodatkowo zabezpieczyć mebel, ustawiając w jego wnętrzu miskę z gorącym octem lub liśćmi mięty i zamknąć drzwi na kilkanaście minut. Intensywny zapach odstraszy ewentualne zakamuflowane insekty.
Dobrze też „działają” na mole goździki, mięta lub liście laurowe.
Mole nie lubią również zapachu wanilii, pomarańczy i cytryny. Dobrym sposobem jest więc umieszczenie w szafkach wacików nasączonych tymi esencjami. Doskonale sprawdzi się też skórka pomarańczy czy cytryny położona w szafce. Te intensywne zapachy będą odstraszały szkodniki.
Jeśli domowe sposoby nie pomogą trzeba skorzystać z gotowych pułapek na mole spożywcze. Produkt wystarczy umieścić wewnątrz szafki, w której przechowywane są produkty spożywcze.
Zapach to nie wszystko. Dobrym zabezpieczeniem przed molami jest przechowywanie artykułów spożywczych w słoikach. Przez szkło mole spożywcze na pewno się nie przegryzą.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj