Muffinki z dyni
- 400 g dyni
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 2 garście orzechów włoskich
- 175 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
Zobacz też: Dania z dyni. Dynia marynowana w occie PRZEPIS
Przepis: Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Sos: Wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Wymieszaj a na koniec dodaj sok z cytryny. Muffiny polać odrobiną sosu, a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny.
Zobacz też: Dania z dyni. Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę z dyni!