Składniki:
-225 g mąki,
-100 g płatków owsianych,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-200g masła,
-150 g cukru,
-1 cukier wanilinowy,
-szczypta cynamonu,
-szczypta soli,
nadzienie:
-500g jabłek,
-100 g cukru,
-125 ml soku jabłkowego,
-2 łyżki soku z cytryny,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon i płatki owsiane. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać cukier, sok jabłkowy i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować, aż odparuje prawie cały sok. Na koniec zagęścić mus jabłkowy mąką ziemniaczaną wymieszaną z drugą łyżką soku z cytryny. Rozwałkowanym ciastem wylepić foremki na muffiny, środki napełnić masą jabłkową prawie po brzegi. Przykryć placuszkami z ciasta. Piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C.