Kiedy za oknem pada deszcz i jest zimno, a nam niekoniecznie chce się wychodzić z domu, możemy śmiało umilić sobie czas przepysznym musem imbirowym. Ten wek to pozycja obowiązkowa podczas ponurych, jesiennych wieczorów. Oprócz tego, że w ekspresowym tempie nas rozgrzeje to również ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu żadna infekcja nie będzie nam grozić. Oto banalny przepis na przepyszny mus imbirowy. Do jego przygotowania potrzebujesz: 120 ml miodu, 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 goździków, 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku, sok z jednej limonki, starta skórka z jednej limonki, około 200 ml wody. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej starty imbir i kurkumę. Delikatnie podgrzej, a następnie wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę, goździki oraz cynamon. Gotuj przez 15 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura musu osiągnie 40 stopni. Na koniec dodaj miód. Gotowe! Teraz możesz umilać swoje wieczory tym przysmakiem.
Zobacz: Najcenniejsze wartości lecznicze ALOESU
Przeczytaj też: Przepis na najlepsze GRZANE WINO