imbir

i

Autor: East News

Mus imbirowy idealny na ROZGRZANIE

2015-10-15 12:00

Jesień kojarzy nam się z chłodnymi i deszczowymi dniami oraz jeszcze mniej przyjemnymi wieczorami. Wciąż jest nam zimno i nie chce nam się wychodzić spod koca. Dlatego w te dni można śmiało umilić sobie czas musem imbirowym. Nie tylko nas szybko rozgrzeje, ale również działa przeciwzapalnie i do tego niesamowicie smakuje! Oto prosty przepis na mus imbirowy.

Kiedy za oknem pada deszcz i jest zimno, a nam niekoniecznie chce się wychodzić z domu, możemy śmiało umilić sobie czas przepysznym musem imbirowym. Ten wek to pozycja obowiązkowa podczas ponurych, jesiennych wieczorów. Oprócz tego, że w ekspresowym tempie nas rozgrzeje to również ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu żadna infekcja nie będzie nam grozić. Oto banalny przepis na przepyszny mus imbirowy. Do jego przygotowania potrzebujesz: 120 ml miodu, 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 goździków, 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku, sok z jednej limonki, starta skórka z jednej limonki, około 200 ml wody. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej starty imbir i kurkumę. Delikatnie podgrzej, a następnie wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę, goździki oraz cynamon. Gotuj przez 15 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura musu osiągnie 40 stopni. Na koniec dodaj miód. Gotowe! Teraz możesz umilać swoje wieczory tym przysmakiem.

Zobacz: Najcenniejsze wartości lecznicze ALOESU

Przeczytaj też: Przepis na najlepsze GRZANE WINO

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki