Domowe sposoby na zabezpieczenie drewnianej deski
Deska do krojenia jest zdecydowanie jednym z najczęściej używanych elementów w kuchni. To na niej można pokroić mięso, warzywa, czy owoce. Niestety deski do krojenia, zwłaszcza te drewniane, choć są trwałe, to łatwo wnikają w niej wszelkie płyny, a ich powierzchnia szybko się przebarwia. Mało tego! Warto zdać sobie sprawę z jeszcze jednej, niezwykle ważnej kwestii dla zdrowia. Otóż na desce do krojenia bakterie mnożą się jak szalone. Jak zatem myć deskę, aby się nie zniszczyła? Przede wszystkim przed pierwszym użyciem drewnianej deski, należy ją odpowiednio zaimpregnować. Do tego najlepiej użyć oleju, którego używamy na co dzień do potraw. Powierzchnię deski natłuść, a następnie umyj w gorącej wodzie i odłóż do wyschnięcia. Czynność powtórz. Pamiętaj także, aby takie olejowanie drewnianej deski do krojenia powtarzać raz w tygodniu. W ten sposób zabezpieczysz ją przed zniszczeniem i odbarwieniem.
Czym myć deskę do krojenia, aby była nieskazitelnie czysta?
Na desce do krojenia gromadzą się bakterie. To nieuniknione, bo przecież na niej kroi się mięso czy warzywa. I tu podstawą jest odpowiednie mycie deski, aby te zarazki usunąć i nie przenosić ich na kolejne potrawy. Okazuje się, że zwykły płyn do mycia naczyń nie zabija zarazków. Czym myć deskę, aby pozbyć się bakterii? Najlepszym środkiem antybakteryjnym, który na pewno każda pani domu ma w swojej kuchni, jest ocet. Zaleca się, aby raz na tydzień przetrzeć powierzchnię deski octem. W ten sposób pozbędziesz się zarazków, ale również plam i innych zabrudzeń.
Cytryna pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z deski
Kiedy po krojeniu ryby, cebuli czy czosnku na desce pojawił się trudny do usunięcia zapach, to wypróbuj trik z cytryną. Przekrój cytrynę i na pół i natrzyj nią powierzchnię. Po upływie około 15 minut spłucz ją wodą i wytrzyj do sucha.