Parch zwykły
Atakuje głównie rzodkiewkę i ziemniaki. O chorobie, którą wywołują tzw. promieniowce, świadczą białe plamki i zagłębienia w korzeniach.
Aby zapobiec chorobie, należy poprawić strukturę gleby. Najlepiej zrezygnować z jej wapnowania.
Bakteriozy kapustne
Choroba dotyczy warzyw kapustnych. Jej przyczyną są bakterie, pojawiające się po dużych deszczach. Warzywa zaczynają wtedy gnić u nasady głąba i różyczek.
Chorobę można zwalczyć np. ekstraktem z grejpfruta.
Alternarioza naci marchwi i czarna zgnilizna korzeni
Choroba może atakować wszystkie warzywa korzeniowe. Rozpoznaje się ją po ciemnych plamkach występujących na liściach i ogonkach. Przyczyną są grzyby rozwijające się w nasionach. Zarodniki rozprzestrzeniają się z pomocą wiatru i przenoszą na sprzęcie ogrodniczym.
Porażoną nać trzeba usunąć. Należy też dbać o właściwą konserwację narzędzi ogrodniczych.
Mączniak baldaszkowatych
Na tę chorobę narażone są marchew i pietruszka. Na liściach i ogonkach roślin pojawia się biały nalot, a liście zamierają. Przyczyną są grzyby rozwijające się przy wysokiej temperaturze i niedoborze wody.
Mączniaka zwalcza się, sadząc rośliny niezbyt blisko siebie i stosując opryski od razu po pojawieniu się pierwszych objawów.
Alterioza
Atakuje cebulę, pory, pomidory, ziemniaki, paprykę i oberżynę. Na kwiatostanach i liściach pojawiają się brązowofioletowe plamy pokryte nalotem grzybni. Pojawiają się one zwykle w drugiej połowie lata, przy ciepłej i wilgotnej pogodzie. Źródłem infekcji są zeszłoroczne nasiona.
Aby nie dopuścić do pojawienia się choroby, należy przestrzegać prawidłowego zmianowania, nasiona zaprawiać chemicznie i opryskiwać rośliny.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Dotyczy warzyw dyniowatych. Na liściach widoczne są oliwkowożółte kanciaste plamy, później tworzą się dziurki.
Porażone liście i owoce należy niszczyć, tak aby nie dopuścić do wystąpienia choroby, należy uprawiać odmiany odporne na to schorzenie.
Antraknoza i bakterioza obwódkowa fasoli
Oba schorzenia powodują brązowienie nerwów liści i strąków fasoli.
Porażone rośliny trzeba usunąć i głęboko zakopać.
Kiła kapusty
Atakuje wszystkie warzywa kapustne. Ich korzenie stają się zniekształcone, nabrzmiałe, a rośliny karłowacieją. Choroba rozwija się głównie w glebach słabo przepuszczalnych i kwaśnych. Łatwo przenosi się na butach i narzędziach ogrodniczych.
Chore rośliny (i chwasty) trzeba usuwać. A także starać się nie uprawiać kapusty na glebach kwaśnych i warzyw kapustnych przez co najmniej 4 lata w miejscach, gdzie wcześniej wystąpiła choroba.
Zgorzel siewek
Podatne na niego są młode siewki sałaty i kapustnych. Ich porażone korzenie ciemnieją i gniją. Widoczny jest na nich puszysty nalot grzyba.
Zgorzel zwalcza się kompostem, stosowanym na rozsadnikach, z dodatkiem piasku i mączki bazaltowej. Należy też unikać gęstego wysiewania nasion i skąpo podlewać.
Brunatna zgnilizna
Objawia się brunatnieniem i zamieraniem kwiatów drzew owocowych. Przyczyną tych zmian są zarodniki grzybów.
Zwalczanie polega na usuwaniu porażonych owoców i opryskach stosowanych na początku kwitnienia.
Rak bakteryjny drzew owocowych
Jest to choroba bakteryjna. Zarażone kwiaty i pędy brunatnieją.
Schorzenie zwalcza się przez wycinanie porażonych pędów poniżej miejsca zakażenia.
Rdza róży
Sprawcą choroby, która znacznie częściej pojawia się głównie na różach gruntowych niż szklarnianych, jest grzyb.
Zwalczanie rdzy polega na stosowaniu odpowiednich preparatów.