Dieta garściowa to podobny sposób odżywiania do tego przy diecie 1000 kalorii. Główną jej zasadą jest jedzenie pięciu lub sześciu posiłków dziennie, co 2,5 lub 3 godziny. Każdy posiłek powinien mieć objętość twojej jednej garści. Z reguły garść ma objętość 250 ml i wagę 250 g. (Garści można zamienić standardowymi szklankami o objętości 250 ml.).
Po pierwsze: Posiłki nie mogą być byle jakie. Stawiaj na zdrowie i pożywne produkty, takie jak: warzywa zielone (szparagi, brokuły, brukselki, sałaty) pełne ziarna, białko (krewetki, ryby, drób).
Viktoria Beckham postawiła na krewetki, jajka, tuńczyka, łososia i warzywa. Warto zwrócić na to uwagę. Ryby są głównym źródłem kwasów omega-3 oraz białka.
Po drugie: Unikaj w diecie garściowej żywności o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszczów nasyconych (czyli smażonych potraw, czerwonego mięsa), produktów gotowych - instant, a także soli.
Po trzecie: Pij dużo wody niegazowanej między posiłkami. Można pić także zieloną herbatę, a nawet kawę, ale nie więcej niż jedna dziennie - czytamy w portalu 4fat.pl
Czasem trudno wyobrazić sobie co oznacza garść, dlatego jeżeli chcemy zjeść np. zupę, warto zmierzyć jej objętość szklanką. Cały posiłek musi się w niej mieścić, a więc mieć tylko 250 ml. Według danych z portalu 4fat.pl na diecie garściowej można chudnąć ok. 5 kg na miesiąc.