Jak uratować zniszczoną patelnię?

i

Autor: Shutterstock

Domowe porady

Na przypaloną patelnię nic nie działa lepiej. Domowa mieszanka usuwa spaleniznę w 20 minut. Czyszczenie przypalonej patelni

2025-03-08 15:22

Jak wyczyścić patelnię przypaloną od spodu? Smażenie na patelni i wysokie temperatury często kończą się spalenizną na spodzie naczynia. Po długotrwałym użytkowaniu patelni spalenizna może być trudna do usunięcia i stworzyć swoista warstwę. Płyn do naczyń na niewiele się tutaj zda, aby usunąć spaleniznę z patelni trzeba sięgnąć po inne metody. Na szczęście wszystko czego potrzebujesz prawdopodobnie już masz. Odkąd zaczęłam tak czyścić przypaloną patelnię od spodu, spalenizna już mnie nie zaskakuje.

Namaczam w ręcznik papierowy i przykładam go do patelni. Rewelacyjny sposób na czyszczenie przypalonej patelni od spodu

Wysokie temperatury oraz skaczący tłuszcz mogą sprawić, że nasza patelnia od spodu pokryje się warstwą spalenizny. To częsty problem, którego nie należy lekceważyć. Przypalona patelnia nie nadaje się do smażenia. Przypalone resztki jedzenia oraz oleju mogą przedostać się do jedzenia. Spalenizna sprawia, że patelnia szybciej się niszczy. W przypadku przypalonej patelni tradycyjne środki do mycia naczyń zawodzą. Najlepiej jest sięgnąć po domowe, sprawdzone sposoby. Ja zawsze ze spalenizną na patelni radzą sobie przy pomocy sody oczyszczonej. Mieszam sodę oczyszczoną z wodą w proporcjach 2:1. Mieszam aż powstanie gęsta papka i delikatnie namaczam w niej grubą warstwę ręcznika papierowego. Następnie kładę go na przypalonej patelni (dla lepszych rezultatów możesz dodać także kwasek cytrynowy). na około kilkadziesiąt minut. Soda oczyszczona rewelacyjnie rozpuszcza spaleniznę i jest bezpieczna dla tworzywa patelni. Po zdjęciu, namoczonego sodą oczyszczoną ręcznika papierowego myję patelnią pod bieżącą, ciepłą wodą. 

Moja teściowa ma swój sekretny sposób na czyszczenie patelni. Miesza to z wodą i nakłada na spaleniznę

Zdaniem mojej teściowej najważniejszym pomocnikiem na problemy w kuchni jest kwasek cytrynowy. Potrafi on uratować wiele błędów kulinarnych. Kwasek cytrynowy to genialny przeciwutleniacz, który z powodzeniem rozpuści spalenizną na spodzie patelni. Teściowa zawsze mieszała kilka łyżeczek kwasku cytrynowego z wodą i całość gotowała aż do wrzenia. Przelewała całość do zlewu i namaczała w tym przypaloną patelnię od spodu. W takiej kąpieli trzymała patelnie przez kilka godzin, a następnie przecierała i myła ją płynem do naczyń. Spalenizna rozpuszczała się praktycznie w mgnieniu oka, a patelnia była jak nowa. 

Super Express Google News
Autor:
Quiz tylko dla doświadczonych kobiet. Twoja babcia miałaby w tym quizie 10/10
Pytanie 1 z 10
Domowym sposobem na wybielenie firanek jest:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki