Alkohole na wesele
Wino doskonale odnajdzie się w każdym istotnym momencie przyjęcia weselnego - od toastu na powitanie, jako towarzysz serwowanych kolejno dań, aż po tort weselny. Młoda para ustalając menu powinna również zadecydować jaki alkohol poda zaproszonym gościom.
- Zakładając, że wino będzie głównym alkoholem podawanym do potraw, powinniśmy przewidzieć nieco większą, niż standardowo liczbę butelek. W takim wypadku dobrze jest założyć, że dwa wina wystarczą dla trzech osób. Tak więc przy 100 gościach należałoby zaopatrzyć się w około 60 butelek. Natomiast gdy nie chcemy skupiać się wyłącznie na winie i traktujemy je jako jeden z podawanych alkoholi możemy przyjąć, że przy tej samej liczbie gości wystarczy 40 butelek - mówi Przemysław Jurycki, Kondrat Wina Wybrane.
Jakie wino zaserwować do weselnych potraw?
Mając oszacowaną liczbę butelek wina, możemy zastanowić się, jakie jego typy dobrać do poszczególnych pozycji menu. Dobrym wyborem jest zawsze wino musujące w wersji białej lub różowej, które podkreśli wyjątkowy charakter wydarzenia. Cava, prosecco, franciacorta, czy szampan stworzą udany mariaż z większością potraw, a co więcej wspaniale będę smakować także solo.
- To, co najbardziej istotne przy podawaniu win musujących, to odpowiednie ich schłodzenie, o które powinna zadbać obsługa. Zimne wino musujące doskonale orzeźwia i zdecydowanie lepiej smakuje. Jeżeli podajemy je jako aperitif, na początku spotkania, powinno być wytrawne. Wersja brut będzie odpowiednia dla wszystkich gości. Na toast, do deserów, czy na koniec posiłku możemy zaserwować także słodsze wino musujące - wyjaśnia Tomasz Macewicz, Kondrat Wina Wybrane.
Inne wina doskonałe jako aperitif to białe, wytrawne jak na przykład sauvignon blanc. Lekkiei aromatyczne będzie smakowało osobom o różnych upodobaniach. Natomiast do przystawek i dań głównych w zależności od ich rodzaju dobrym wyborem będzie chardonnay, pinot grigio, czy pinot noir. Poniżej kilka sprawdzonych połączeń do najpopularniejszych potraw:
- Lekkie wina białe jak sauvignon blanc, czy pinot grigio dobrze komponują się z zimnymi przystawkami, sałatkami na bazie świeżych warzyw i drobiem.
- Owoce morza świetnie sprawdzą się w towarzystwie Vinho Verde.
- Wieprzowina dobrze smakuje w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
- Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
- Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
- Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
- Wina musujące pasują niemal do każdej potrawy, a także świetnie komponują sięz owocowymi deserami.