Dynia, dania z dyni

i

Autor: Sarah Flanagan

Najcenniejsze wartości lecznicze dyni

2015-10-09 11:00

Dynia to niesamowicie wartościowe źródło składników odżywczych. Zawiera witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, miedź, kwas foliowy, karotenoidy oraz inne przeciwutleniacze. A co to oznacza dla naszego zdrowia? Jakie są jej wartości lecznicze? Poznajcie je, bo naprawdę warto włączyć dynię do naszego menu.

Dynia nadaje się nie tylko na ozdobę na Halloween. Warto ją docenić ze względu na to, że jest niesamowicie wartościowym źródłem składników odżywczych. W związku z tym zachęcamy, abyście włączyli ją do codziennego menu. Będziecie cieszyć się jak najlepszym zdrowiem cały czas. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, a co za tym idzie witaminy A, dynia na ogromny wpływ na poprawę wzroku, a także na naszą skórę, tkanki i błony śluzowe, zapobiega zaćmie i chroni komórki siatkówki przed uszkodzeniami. Spożywając dynię podnosisz swoja odporność na infekcje, o które o tej porze roku jest naprawdę łatwo. Jest ona bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wpływa zbawiennie na proces trawienia i doskonale wspiera proces odchudzania. Zawarty w niej potas pomaga pozbyć się cellulitu wodnego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Karotenoidy zawarte w tym warzywie zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych, w tym raka, choroby serca, cukrzycę typu 2 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Jeśli staracie się o dziecko nie zapomnij o dyni! Zawarte w niej witaminy z grupy B korzystnie wpływają na płodność.

Zobacz: Potrawy z dyni PRZEPISY. Co można przygotować z dyni?

Przeczytaj też: Niezbędny element Halloween. Wszystko o DYNI. Sprawdź ile kosztuje i jak zrobić zupę dyniową [WIDEO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki