To najdroższe warzywo na świecie. W Polsce traktowane jak chwast, a na zachodzie płacą za nie tysiące
Coś, co dla Polaków jest zwykłym chwastem okazuje się bardzo popularnym na zachodzie przysmakiem. To zdecydowanie najdroższe warzywo na świecie, które u nas w kraju jest niedoceniane. Mowa o pędach chmielu. W wielu krajach to cenione warzywo, za które trzeba zapłacić niemałą sumkę. W niektórych krajach trzeba za nie zapłacić nawet 1000 euro, czyli ponad 4000 zł. Cena ta dotyczy młodych pędów chmielu, które bardzo przypominają szparagi. Można je jeść na surowo, jednak eksperci wskazują, że najlepiej smakują delikatnie sparzone wrzątkiem. W Polsce traktowane jak chwasty, posiadają jednak wiele cennych składników odżywczych. Bogate są między innymi w flawonoidy, które łagodzą stany zapalne. Mają także działania przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne.
Gdzie znaleźć pędy chmielu?
W Polsce pędy chmielu nie są popularnym przysmakiem i często traktowane są jak chwast. Wyróżnia się dwa rodzaje pędów chmielu. Białe, które rosną już w marcu i najczęściej pojawiają się na mokrych, trudno dostępnych obszarach. To właśnie one są najcenniejsze i najdroższe. Zielone pędy chmieli pojawią się wczesną wiosną. Zbierając pędy chmielu należy uważać na brązowe egzemplarze. Te w smaku są twarde, łykowate i tracą swoje walory smakowe.