Najlepsza NALEWKA z orzecha włoskiego. Mamy sprawdzony przepis!

2014-07-17 14:48

Często łapią Cię żołądkowe dolegliwości? Sprawdzony sposób to nalewka z orzecha włoskiego. W mig załagodzi kłopoty z trawieniem i ma też wiele innych walorów. Zobacz, jak przyrządzić najlepszą nalewkę z orzecha!

Oprócz znanych przy żołądkowych dolegliwościach leczniczych właściwości nalewki z orzecha włoskiego, ma on też działanie bakteriobójcze. W dodatku pomaga osobom o zbyt wysokim ciśnieniu, redukując je. No i oczywiście nalewka z orzechów słynie z wyjątkowego smaku, za którym przepada wielu miłośników dobrych trunków.

Sprawdź, jak zrobić dobrą i smaczną nalewkę z orzecha włoskiego!

SKŁADNIKI:

- 10 zielonych orzechów (owoce powinny być niedojrzałe, ale dość duże, z łatwością udające się pokroić)

- 0,5 litra wódki żytniej

- 3 goździki

- laska cynamonu

- 200 g brunatnego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy pokrój na drobne kawałki, wrzuć do naczynia i zalej 0,5 litra wódki żytniej. Do tego dodaj laskę cynamonu, 3 goździki i zasyp 200 g brunatnego cukru. Wszystko odstaw w ciepłe i ciemne miejsce. Nalewka musi stać co najmniej 4 tygodnie. Co 2-3 dni energicznie potrząsaj naczyniem.

Po 4 tygodniaj przefiltruj nalewkę i odstaw na "leżakowanie".

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają