Oprócz znanych przy żołądkowych dolegliwościach leczniczych właściwości nalewki z orzecha włoskiego, ma on też działanie bakteriobójcze. W dodatku pomaga osobom o zbyt wysokim ciśnieniu, redukując je. No i oczywiście nalewka z orzechów słynie z wyjątkowego smaku, za którym przepada wielu miłośników dobrych trunków.
Sprawdź, jak zrobić dobrą i smaczną nalewkę z orzecha włoskiego!
SKŁADNIKI:
- 10 zielonych orzechów (owoce powinny być niedojrzałe, ale dość duże, z łatwością udające się pokroić)
- 0,5 litra wódki żytniej
- 3 goździki
- laska cynamonu
- 200 g brunatnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy pokrój na drobne kawałki, wrzuć do naczynia i zalej 0,5 litra wódki żytniej. Do tego dodaj laskę cynamonu, 3 goździki i zasyp 200 g brunatnego cukru. Wszystko odstaw w ciepłe i ciemne miejsce. Nalewka musi stać co najmniej 4 tygodnie. Co 2-3 dni energicznie potrząsaj naczyniem.
Po 4 tygodniaj przefiltruj nalewkę i odstaw na "leżakowanie".
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail