Lato to wymarzony czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Co zrobić, żeby grillowanie zakończyło się sukcesem, a potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Rybka lubi grilla
Na grilla możemy położyć niemal wszystko, najczęściej jednak grillujemy kiełbaski, kaszankę, karkówkę. Jeśli jednak chcemy urządzić bardziej wyszukane przyjęcie, zapomnijmy o tych smakołykach. Dlaczego? Choć je lubimy, to możemy czuć się po nich ociężale. Zaserwujmy swoim gościom np. grillowane ryby. Na grillu przyrządza się je błyskawicznie, a dodatkowo są niezwykle aromatyczne i pyszne, lekkostrawne, niskokaloryczne, a ponadto zawierają kwasy omega-3. Korzystnie działają one na układ krążenia, są też potrzebne do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego.
Czytaj również: Tragedia w Poznaniu. Student stracił głowę po wielkim grillowaniu!
Najsmaczniejsze z grilla są pstrągi, sieje, łososie, sielawy, węgorze, dorsze i makrele. Małe ryby grillujemy w całości, duże kroimy w dzwonka. Ryby najwygodniej piec w folii lub na aluminiowych tackach. Pamiętajmy, by kłaść je i przypiekać najpierw stroną ze skórką. Dzięki temu ryba się nie rozpadnie i będzie bardziej zwarta. Kiedy mięso jest w środku białe, to znak, że rybka jest gotowa do jedzenia.
Mięso na lekko
Jeśli zdecydujemy się na potrawy mięsne, to najlepszy będzie kurczak, indyk lub cielęcina. Wcześniej mięso koniecznie zanurzmy w marynacie. Będzie bardziej kruche i szybciej się upiecze. Grillowane zbyt długo jest nie tylko niesmaczne, ale i ciężkostrawne, pozbawione wartości odżywczych.
Marynata powinna składać się z czegoś kwaśnego (sok z cytryny, ocet winny, kefir), oleju oraz przypraw: pieprzu, ziół (poprawiają trawienie) lub czosnku, cebuli i czegoś słodkiego dla złagodzenia ostrości - cukru, miodu, dżemu. Nie używajmy gotowych mieszanek, gdyż zawierają zbyt dużo soli.
Nie układajmy mięsa bezpośrednio na ruszcie, lepiej piec je na aluminiowych tackach. Dzięki temu unikamy toksycznych związków.
Uwaga! Doprawione już mięso wyjmujemy z lodówki dopiero wtedy, gdy grill jest gotowy do pieczenia (czyli kiedy węgiel pokryje się szarym popiołem).
Coś dla jaroszy
Zobacz też: GRILL. Co przygotować na grilla? Jakie potrawy na grilla poleca Robert Sowa?
Warto też podać grillowane warzywa, a do nich kilka rodzajów kolorowych sosów domowej roboty, w których będzie można maczać np. kawałki grillowanej marchwi, papryki czy cukinii. To świetna i niedroga przekąska na lato. Przygotowując sosy, używajmy jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Bezpośrednio na ruszcie pieczemy warzywa o twardej skórce - ziemniaki, bakłażany, cebulę, paprykę; warzywa miękkie owijamy w folię aluminiową lub kładziemy na tackach
ABC grillowania
Potrawy z grilla są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe. Pieczemy je bez tłuszczu, a ten, który jest, wytapia się pod wpływem temperatury. Dodatkowo grillujemy je krótko, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. Pamiętajmy jednak o przestrzeganiu pewnych zasad.
*Zawsze myjmy starannie ruszt.
*Używajmy węgla drzewnego z drzew liściastych, ten z drzew iglastych podczas spalania wydziela związki rakotwórcze.
*Nie kładźmy na ruszcie produktów do grillowania, gdy płonie ogień. Zróbmy to dopiero, gdy węgiel pokryje się białym nalotem.
*Wybierajmy chude mięsa i przed grillowaniem je zamarynujmy.
*Nie kładźmy mięsa bezpośrednio na ruszcie, bo skapujący na żarzące się węgle tłuszcz, paląc się, wydziela trujące substancje. Używajmy do grillowania tacek i folii aluminiowej.
*Nie grillujmy mięs peklowanych czy konserwowanych saletrą, bo pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają one toksyczne związki.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail